Vučić iz Banata: Na protestu u Gračanici je bilo 19 ljudi

„Na protestu u Gračanici je bilo devetnaestoro ljudi, da znate. I to petoro istih koji su bili u Kosovskoj Mitrovici, a tamo živi 19.000 Srba. Pa vi sad pogledajte,“ pobrojao je protestante sinoćnjeg okupljanja #1od5miliona u Gračanici, predsednik Aleksandar Vučić. Građanima Srbije ukazuje na jednu „interesantnu stvar“ poziva ih da vide ko se najviše raduje njegovoj „propasti“ – albanski mediji – iz toga će im, kaže, „sve biti jasno“.

Predsednik Vučić otpočeo je pre par dana kampanju „Budućnost Srbije“ pri kojoj obilazi razne delove Srbije, posećuje fabrike, institucije, najavljuje investicije, ali i komentariše dnevno-političke događaje. Danas je iz južnog Banata komentarisao i drugi protest #1od5miliona na teritoriji Kosova i Metohije koji su sinoć organizovali građani Gračanice.

18:17 – Pokušavam da sklonim granice na Jarinju i Brnjaku

Na večerašnjem skupu u Pančevu, Vučić je ponovo zahvalio kosovskim Srbima na 80% podrške za njega i njegovu politiku.

„Oni znaju ko ih je 2008. oterao u takozvano nezavisno Kosovo, poslao jedno saopštenje i ćutao. Oni znaju ko je 2006. oterao i Crnu Goru od nas i ćutali, nikom ništa. Pa zar nam Ostrog nije svetinja? Pa kako tako lako sve izgubiste, ćutite, pravite se kao da ništa o tome ne znate. Pa Kosovo nezavisnost proglasilo pre 11 godina, a šta ste vi to uradili da sprečite. Postavili ste granicu na Jarinju između Srba i Srba, granicu na Brnjaku između Srba i Srba i danas meni kada pokušavam da sklonim te granice kažete da sam ja kriv za sve ono što ste vi uništili iako pokušavam da popravim makar deo onoga što ste ostavili kao najveću nedaću i nesreću srpskom narodu,“ poručio je.

Takvu „sreću i histeriju“ kod albanskih medija koji su prema njegovim informacijama izveštavali o tom protestu, predsednik Vučić „odavno nije video“, ali zajedničko i njima i nekim srpskim medijima je to što su „sakrili detalj“ da je na protestu u Gračanici bilo devetnaestro ljudi.

To što se „Albanci raduju njegovoj propasti“ najverovatnije znači da oni znaju „ko je srpski lider koji štiti interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji,“ ocenjuje Vučić uzrok navodnog interesovanja kosovskih medija za proteste u Gračanici.

Međutim, Vučić ima pitanje i na koje nema odgovor, a to je zašto se protesti organizuju u ovo vreme.

„Zašto u trenutku kada nam je Priština uvela takse, kada samo zahvaljujući našoj snalažljivosti, i rekao bih, dobroj organizovanosti i stabilnim javnim finansijama Srbije uspevamo srpske sredine da snabdevamo i dalje našom robom… a zašto to radite u to vreme? Ništa drugo. Ili zašto kada to već radite ne protestvujete i protiv toga?“

Odgovor na to pitanje predsednik nije dao ali jeste rekao ko to najbolje zna – Srbi sa Kosova i Metohije kojima je posebno zahvalan zato što su u broju od pet do šest hiljada protestvovali protiv taksi u Mitrovici.

O protestu u Gračanici još kaže i da je „bilo više ljudi koji su protestovali protiv tog protesta juče u Gračanici nego onih koji su se okupili na tom protestu“.

Sinoć je između 30 i 40 građana iz srpskih sredina na Kosovu prošetalo Gračanicom, pruživši time podršku protestima #1od5 miliona koji se organizuju širom Srbije. Šta tačno znači razgraničenje Srba i Albanaca? Gde su linije i tačke tog razgraničenja? Pod kakvim uslovima i kakav je to kompromis koji će iz ovog proizaći i ko je ubio Olivera Ivanovića – glavna su pitanja koja su organizatori uputili srpskoj vladi i predsedniku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.