Vučić: Integracija pravosuđa u petak ili ponedeljak. Pojedine ambasade vrše pritisak da se rasturi Srpska lista

Sporazum o pravosuđu biće sproveden u petak ili ponedeljak, najavio je danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Srbija je pouzdan partner, nikog ne laže i ispuniće ono što je obećala, tvrdi. Vučić je još jednom danas ponovio da Beograd podržava Srpsku listu, navodeći i to da je "veliki pritisak spolja pojedinih zapadnih ambasada da se rasturi Srpska lista i da se rasturi srpski uticaj" na Kosovu i Metohiji. Ambasade to rade, tvrdi Vučić, "preko pojedinih Srba, zajedno sa Albancima". Slučajem ubistva Š.M. baviće se i srpska i kosovska policija, kaže srpski predsednik.

"Neki kasne u formiranju Zajednice srpskih opština četiri godine i šest meseci. Od aprila 2013. godine, ako se ne varam. I ne pada im na pamet da urade to, i za to imaju podršku od mnogih iz sveta…Bolje da me ne vuku za jezik," kaže Vučić, komentarišu izjavu iz EU da "žali zbog kašnjenja" u sprovođenju sporazuma o pravosuđu, javljaju mediji u Beogradu.

"Imamo mi određenih stvari koje treba da obavimo. Da li će biti u petak ili ponedeljak, to će se dogoditi. Što se Srbije tiče – Srbija će da ispuni šta je obećala, a što se tiče predavanja, neka ih drže nekom drugom, a ne meni da drže," dodao je. 

"Pojedine zapadne ambasade preko pojedinih Srba hoće da rasture Srpsku listu"

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa podrškom stranaka političkim subjektima koji nisu Srpska lista, Vučić misli da je "divno" što oni podržavaju svakog ko je "protiv Srpske liste". 

Svako ima pravo, smatra on, da kaže šta misli i kako misli. 

Međutim, po njegovim rečima, tu ima nešto drugo "strašno" – stvari koje su se događale u poslednje vreme, tvrdi dalje. I za to nam, kaže, "nisu bili krivi Albanci". 

"Hoću to da kažem građanima Srbima na Kosovu i Metohiji. Veliki je pritisak spolja pojedinih zapadnih ambasada da se rasturi Srpska lista i da se rasturi srpski uticaj na KiM-u," tvrdi Vučić.

"Ne svih, pojedinih ambasada," kaže on.

Oni to, navodi dalje, rade "preko pojedinih Srba, zajedno sa Albancima" zato što oni, kako ocenjuje, ne žele da Srbi imaju tu "ključnu akciju – zlatnu akciju, ni u u vladi u Prištini, nego da im otežaju oduzimanjem lokalnih samouprava". 

"Pitajte neke ko ih prevozi do KFOR-ovih automobila"

"To je jedan od razloga zašto bih lično podržao Srpsku listu, jer je Srpska lista, mi to ne krijemo, vezana za Srbiju jedina, a pitajte neke druge ko ih prevozi i do KFOR-ovih automobila i do nekih drugih automobila i za čije potrebe i za kakve susrete," kazao je predsednik Srbije.

"I kosovska i srpska policija ispitivaće ko je ubio Š.M., pa ćemo da vidimo ima li tu politike"

Istakao je i da je zadatak Srpske da se "bori za život i bezbednost naših ljudi na KiM-u". A što se tiče bezbednosti, "nismo Srbe odbranili od Srba", ocenjuje on.

"Zato je stradao Š.M. A to će da ispituje i srpska policija, a ne samo kosovska. Pa ćemo da vidimo ima li tu politike, i zašto je Š.M. morao da strada i zašto je ubijen," podvukao je Vučić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.