Vučić: Idem na Kosovo, prvo na Gazivode, najveću podršku sam dobio na KiM

„Ja ću sutra ići na KiM i počeću svoju posetu obilaskom Gazivoda i Еkološkog centra na jezeru Gazivode. Očekujem, razume se, da sve protekne mirno“ – saopštio je večeras u Beogradu, po povratku iz Brisela – svoju odluku o poseti Kosovu, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Vest da će obići Gazivode, što je prvobitno zvanična Priština odbila iz njegovog zahteva za posetu, stigla je gotovo istovremeno sa vešću da mu je ovaj deo posete u međuvremenu ipak u Prištini odobren.

Gazivode smatramo srpskim resursom Srbije, i Srba i Albanaca i mi smo nudili mnogo kompromisnih rešenja, zato što znamo koliko je Albancima potrebno vode.

Mi smo želeli da se po tom pitanju dogovaramo.

Teška i naporna poseta – bez minuta slobodnog vremena

Vučić među Srbe ide sa, kaže, „konkretnim planovima ekonomskog napretka, boljitka za svakog običnog čoveka“. Imaće, dodaje, „tešku i napornu posetu, bez minuta slobodnog vremena“.

Pozvao je građane da prisustvuju njegovom obraćanju u Kosovskoj Mitrovici gde će, ponovio je i večeras, da čuju „možda i ono što im se neće dopasti, ali će čuti istinu“.

Pogađa me kada se priča o tome da se građani primoravaju da dođu na skup

Predsednik je ovu izjavu dao nakon što su pojedini mediji objavili da građani iz više sredina na Kosovu svedoče da neposredni nadređeni u institucijama, kao i što je to bio slučaj sa ranijim posetama visokih zvaničnika iz Srbije, traže od njih da prisustvuju obraćanjima Predsednika Srbije. Svedočenja su slična, navode da se potpisuju liste za prisustvo na događaju, odnosno da se od onih radnika koji nisu u prilici da dođu ili to odbijaju – traži da se izjasne o razlozima svog odsustva.


Pročitajte još:

Pred najavljenu posetu Vučića Kosovu: „Nove zastave da podsete čije se boje vole i brane“

Neće na Vučićev miting, direktorka mu traži izjavu

Vučić: Hoću da ostane zapisano u istoriji da sam pokušao problem Kosova da rešim. Govoriću narodu ono što ne voli da čuje

Predsednik je priznao i da ga „strašno pogađa“ kada se priča o tome kako „neko primorava ljude da dođu na taj skup“.

„Ne mora niko da dođe, a dobrodošao je svako, samo nemojte da neko nekog tobož primorava. Ova lica koja ste stavili da ih neko primorava, to su članovi najvišeg rukovodstva političkih stranka koji su naši protivnici, koji se odavno zalažu za nezavisnost Kosova,“ kazao je.

Моja namera je bila od početka ne da huškam Srbe, ne da trgujem ni njihovom krvlju, ni njihovom budućnošću, već da se ponašam odgovorno i ozbiljno, da zagovaram mir i da se borim za rešenje problema u sukobu sa Albancima, da probamo da rešimo naše vekovne probleme.

Kaže i da Srbi najavljuju da će da ga gađaju jajima, a da Albanci najavljuju protest:

„Ne plašim se ni jaja, ni kamenica, niti bilo čega, ni mnogo ozbiljnijeg. Moja je obaveza da se borim za naš narod. Izabran sam zbog toga i ljudi su birali one koji se ne plaše problema, već idu da rešavaju probleme hrabro i odlučno, a ne da sede u svojoj kancelariji, uživaju uz cigare i misle da su svemoćni.“

Na pitanje novinara Filipa Čukanovića „šta ako pošalju policiju“ na Gazivode tokom njegove posete, Vučić je odgovorio:

„Ja se nadam da neće. Mi smo sve uradili u skladu sa protokolom o posetama, nemojte da mislite, nisam ja nikakav ovan na brvnu. Uveren sam da to mora da protekne sve na sasvim normalan način i, ako hoćete, siguran sam da nije ni u albanskom interesu da probaju nešto što su učinili sa Markom Đurićem. Ja sve što mogu da vam kažem je da se to neće desiti, niti sam spreman, niti je moguće da dozvolim da bilo ko pokuša da ponizi Srbiju.“

Najveću podršku sam dobio na KiM – 80% glasova

„Ali moj posao je da se borim, boriću se grčevito, marljivo,“ kazao je dalje, navodeći da ima obavezu, jer je, kako je rekao, najveću podršku dobio na KiM-u – „80 odsto srpskih glasova“.

Sa druge strane, očekuje „razumne poruke“:

„A sam ću se postarati da sve što budem govorio bude dobro prihvaćeno u cilju očuvanja mira i stabilnosti i daljeg napretka u rešavanju odnosa između Srba i Albanaca.“

„Zato sam ja za mir i stabilnost gotovo po svaku cenu, nikada ne smete da kažete po svaku cenu, ja zato koristim tu sintagmu gotovo po svaku cenu,“ istakao je.

„Teška atmosfera“, „pritisci na poslanike Srpske liste“ zbog Ljimaja

Govoreći o dijalogu i o tome da danas nije hteo da razgovara sa prištinskim zvaničnicima, kaže da je u Brisel otišao u „teškoj atmosferi“.

U Prištini su u kosovskoj skupštini ove nedelje u više navrata pokušavali da održe sednicu na kojoj bi se glasalo za novi pregovarački tim na čijem je čelu zamenik kosovskog premijera, Fatmir Ljimaj.

Podsetimo, u srpskom pravosuđu na snazi je i optužnica za ratne zločine i protiv kosovskog premijera Ramuša Haradinaj, sa kojim je Srpska lista u koaliciji, a i kosovski predsednik, Hašim Tači, teretio se za terorizam u srpskim sudovima.

„Sve je krenulo neviđenim pritiscima na poslanike Srpske liste, a onda nastavljeno pritiscima na rukovodstvo Srbije da se podrži Fatmir Ljimaj,“ kazao je Vučić, navodeći da poslanici Srpske liste nisu to želeli.

„Ja ovde imam mali deo dosijea, čovek je optužen za razne zločine protiv Srba,“ dodao je.

„To je bila ta destabilizacija o kojoj su govorili. Srbi su krivi, jer imaju svoj mozak i žele da glasaju po sopstvenoj volji,“ kazao je dalje.

Onda je, kaže, usledila situacija sa Markom Đurićem, te izjave sa albanske strane, kada su, kako to predsednik vidi – „počeli da prete hapšenjima, maltretiranjima i uvredama“.

Ne možete da birate s kim ćete da razgovarate. Razgovarate sa onima s kojima niste prijatelji, s prijateljima se slažete

Vučić je rekao da je sve to bio razlog što nije razgovarao s predstavnicima Prištine u Briselu danas.

Ne možete da birate sa kim ćete da razgovarate

„Ali to ne znači da ćemo prekinuti dijalog. Ne možete da birate s kim ćete da razgovarate. Razgovarate sa onima s kojima niste prijatelji, s prijateljima se slažete,“ kazao je.

Dijalog će, istakao je, da bude nastavljen, ali „ne u ono vreme kada su najavili iz EU“, jer će tada da bude u poseti Kini.

„Ali ćemo nastaviti da pregovaramo, jer je ključno sačuvati mir,“ dodao je.

Pročitajte još:

Vučić: Hoću da ostane zapisano u istoriji da sam pokušao problem Kosova da rešim. Govoriću narodu ono što ne voli da čuje

Da gradimo mostove, sve drugo katastrofa

Ipak, Srbi i Albanci su daleko od dogovora, kaže.

„Mi pokušavamo da više poštujemo jedni druge, govorimo o našim narodima, našim društvima, da ne gledamo jedni druge preko nišana, da ne posmatramo one druge kao lošije od sebe, već da pokušamo da pravimo mostove u budućnosti. To je ono što je, mislim, politika koja može da spasi i Srbe i Albance. Sve drugo je katastrofa, približavanje kraja i za jedne i za druge. Nadam da i jedni i drugi neće izabrati ovo drugo,“ zaključio je.

Poseta Gazivodama ipak odobrena u Prištini. Na sugestiju SAD-a?

Da je Vučiću „odobrena poseta“ jezeru Gazivode, potvrdili su i kosovski mediji, i to na, „sugestiju SAD-a“ a kako bi se „izbegle tenzije između dve zemlje“.

„Izvori unutar kosovskih institucija ukazuju da je kosovska strana tokom celog dana bila u kontaktu sa zapadnim partnerima i odlučeno je na osnovu američkog predloga da je Vučiću dozvoljeno da sutra takođe može da obiđe jezero Gazivode na Severu Kosova,“ piše večeras Lajmi.

Prethodno je objavljeno da će Kosovska policija poštovati stav svoje vlade i da Vučiću neće da dozvoli dolazak na jezero.

„Kosovska policija će da bude tamo. Kosovska policija neće da dozvoli kršenje stava vlade,“ rekao je generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj za Kallxo, potvrđujući da je kosovska vlada odbacila samo jednu tačku Vučićevog zahteva.

Pacoli je rekao da se Kosovo ne protivi poseti predsednika Srbije jezeru Gazivode, već da takva poseta ne bi trebalo da se dogodi sada.

Ranije danas Pacoli je rekao:

„Proučavali smo ovaj dnevni red i uklonili njegovu posetu jezeru Gazivode i dali smo saglasnost. Napravili smo naše pripreme. Poseta Gazivodama je povučena iz programa i sve smo potvrdili u naznačeno vreme, čak i u rekordnom roku, jer nismo čekali da prođe vreme predviđeno sporazumom. To je jedan od razloga zbog kojeg je došlo do ogorčenosti. Rekli smo da smatramo da takva poseta ne bi trebalo da bude održana, tamo nema stanovništva – ni kosovskog, ni srpskog. To selo nije naseljeno, već su tamo brana i neki od radnika koji tamo rade, ništa drugo.“

„Mi nismo protiv njegove posete jezeru Gazivode, već ne u ovom trenutku. Ako dođe do drugog zahteva i precizira se razlog za posetu Gazivodama, mi ćemo to da uzmemo u obzir, ali ne u ovom trenutku,“ ranije večeras rekao je Pacoli.

A da zvanično trilateralni sastanak nije održan danas u Briselu, i da je razlog to što kosovske vlasti nisu Vučiću odobrile posetu jezeru Gazivode, potvrdio je ranije večeras i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, dok su kosovski mediji su u međuvremenu objavili dokument sa satnicom i mestima koja će Vučić obići u subotu i nedelju.

Od Gazivoda do mitinga

Prema ovom dokumentu, ali i večerašnjim informacijama plana posete iz predsedništva – premda za sada samo za subotu – Vučić posetu započinje sutra poslepodne jezeru Gazivode, a potom obilazi Lešak, Leposavić gde, kako se navodi, prisustvuje biznis forumu u Leposaviću pred sam kraj, koji, kako je u saopštenju i potvrdila, organizuje Kancelarija za KiM. Posetu nastavlja uveče zvečanskoj opštini, a u nedelju, je predviđena poseta mitrovičkoj bolnici, selu Banje u srbičkoj opštini i obraćanje sa trga Šumadija u Kosovskoj Mitrovici u podne.

Večeras u Kosovskoj Mitrovici boravi direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji se obratio jednom broju medijskih ekipa pre Vučića. Prethodno je tvrdio da mu kosovske vlasti nisu dozvolile da uđe na Kosovo i Metohiju, što su kosovski zvaničnici demantovali navodeći da se sam vratio sa prelaza iako mu je poseta bila odobrena.

Vučić je prethodno u avgustu najavio, što su potom potvrdili i njegovi saradnici, da će mu govor Srbima tokom ove posete biti „najvažniji“, da će ga čitati jer želi da vodi računa „o svakoj reči“ i da je još tada počeo da ga piše.

Već nekoliko dana brojne medijske ekipe iz Beograda borave na Severu Kosova, čak i više u okviru istih televizija. Pre svega su vidljivi TV Pink, TV Prva, Tanjug, RTS i Srpski telegraf, kao i od večeras ekipa N1 televizije, dok se znatno veći broj drugih medija, uključujući i region i međunarodne i albanske redakcije očekuje od sutra.

„Milošević je imao Gazimestan, šta ćeš ti da kažeš Vučiću u Mitrovici?“ – rekao je sredinom avgusta da su ga to pitali, ne precizirajući i ko.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.