Pred najavljenu posetu Vučića Kosovu: „Nove zastave da podsete čije se boje vole i brane“

Uoči četvrte najavljene posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, u poslednje četiri godine, pripreme su uveliko u toku. Lokalne samouprave ubrzano saniraju putnu infrastrukturu u opštinama na Severu Kosova. U toku je sređivanje bivše Nemanjine ulice u Bošnjačkoj mahali koja je prošlonedeljnom odlukom skupštine opštine Severna Mitrovica većinom glasova odbornika Srpske liste preimenovana u ulicu Olivera Ivanovića. Iako detaljan plan posete Predsednika Kosovu još uvek nije saopšten, ono što se za sada nezvanično zna jeste da će Predsednik Srbije obići više mesta u sve četiri opština na Severu Kosova, što uključuje posetu institucijama, samim građanima, a nezvanično i Biznis forumu u Leposaviću. Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, potvrdio je da će Predsednik Republike otići gde „srpska noga nije kročila“, pomenuvši i selo Banje u srbičkoj opštini.

Godinu i po dana nakon što je klizište urušilo deo puta prema brani Gazivode u opštini Zubin Potok, rekonstrukcija puta se privodi kraju – samo par dana pred dolazak Predsednika Srbije u najavljenu posetu Kosovu. Reportaže sa Gazivoda i priče o značaju ovog jezera za Srbiju unazad nekoliko nedelja su u fokusu medija sa nacionalnom frekvencijom.

Kako je saopšteno na zvaničnoj Fejsbuk stranici opštine Zubin Potok postavljene su i nove srpske zastave da:

„Podsete čije se boje vole i brane na ovoj teritoriji, na ovom jezeru!“

I u opštini Severna Mitrovica ubrzano se izvode radovi na sanaciji dela ulice Kralja Petra I, puta između Severne Mitrovice i Zvečana koji su prethodno ‘krasile’ desetine udarnih rupa i krpljeni asfalt, dela Lole Ribara, a uređuje se i ulica u Bošnjačkoj mahali koja je prošlonedeljnom odlukom skupštine Severna Mitrovica ponela ime Olivera Ivanovića.

Danas se radovi odvijaju i u Kralja Petra I čiji je deo nakon dogovora o revitalizaciji glavnog mitrovičkog mosta pretvoren u pešačku zonu, a koju su pojedini lokalni mediji proglasili i „Knez Mihajlovom Kosovske Mitrovice“, a na osnovu ranije najave direktora Kancelarije za KiM da će Kosovska Mitrovica izgradnjom trga Cara Lazara dobiti i svoju Knez Mihajlovu.

Na završetak finih radova u ovom delu grada se čeka od sredine 2017., a danas je ova ulica preplavljena radnicima i mašinama koji uklanjaju smeće, građevinski materijal i žardinjere.

A u opštini Leposavić i novi bilbord. „Dobrodošao predsedniče“ – tekst je ispod fotografije srpskog predsednika na bilbordu neimenovanog autora.

Pred dolazak Predsednika Srbije, stižu i, kako su to naveli iz opštine Severna Mitrovica, donacije.

Ova opština je iz opštinskog budžeta, koji joj je dodelila kosovska vlada, na osnovu poreza koji plaćaju građani, kako su preneli mediji, donirala opremu Domu zdravlja, Tehničkoj školi „Mihajlo Petrović Alas“ i Osnovnoj školi „Branko Radičević“. Domu zdravlja i Osnovnoj školi „Aziz Sulejmani“ oprema je „uručena na zahtev predstavnika“ ovih institucija.

Vesti o dodatnim sredstvima za Srbe na Kosovu i Metohiji stižu i od srpskih centralnih institucija. Beogradski mediji jutros su javili da je Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, izjavio da je Vlada Srbije od početka godine izdvojila 200 miliona dinara dodatnih sredstava za direktnu podršku poljoprivrednicima sa Kosova i Metohije.

Posla i za ugostitelje

Za posetu predsednika pripremaju se i malobrojni ugostitelji sa Severa Kosova čiji su smeštajni kapaciteti već popunjeni, pa su mnoge novinarske ekipe primorane da smeštaj traže i u Južnoj Mitrovici.

S druge strane, građani iz više sredina na Kosovu svedoče da neposredni nadređeni u institucijama, kao i što je to bio slučaj sa ranijim posetama visokih zvaničnika iz Srbije, traže od njih da prisustvuju obraćanjima Predsednika Srbije. Svedočenja su slična, navode da se potpisuju liste za prisustvo na događaju, odnosno da se od onih radnika koji nisu u prilici da dođu ili to odbijaju traži da se izjasne o razlozima svog odsustva.

Tenzije Beograd-Priština

Pred najavljeni dolazak Predsednika Srbije i nova serija tenzija na relaciji Beograd-Priština. Tanjug je juče javio da je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, sprečen juče da uđe na Kosovo. Kosovska policija i ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, ubrzo su demantovali ove navode.

Predsedavajući kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, poručio je da dolazak srpskog predsednika može da bude „doveden u pitanje“.

„Ne znam da li će Vučić doći na Kosovo, dali smo dozvolu, ali sa destruktivnošću stabilnosti na Kosovu, to takođe može da bude dovedeno u pitanje. Kao drugo, nema šta da ide na Gazivodsko jezero, niti je poznato da će da ide tamo,“ kazao je Veselji.

Veseljijeve poruke prvi čovek srpskog MUP-a, Nebojša Stefanović, vidi kao pretnje:

„Razumeli smo pretnje koje je Kadri Veselji uputio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i, ukoliko mu se bilo šta dogodi na Kosovu i Metohiji, znaćemo ko je odgovoran.“

Ministar vojni, Aleksandar Vulin, u identičnom tonu je komentarisao Veseljija:

„Svaka ideja o pokušaju da se primeni sila na Predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Vojske Srbije, naišla bi na jasan odgovor. Ne bih Prištini savetovao ni da razmišlja o tome. Vučić će uprkos Prištini sačuvati mir, ali i Srbe na Kosovu i Metohiji.“

„Korekcija“ i „razgraničenje“

Poseta Predsednika Republike trebalo bi da usledi nakon razgovora u Briselu sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem. Dvojica predsednika zalažu se za „korekciju granica“, pripajanje Kosova „Preševskoj dolini“, odnosno „razgraničenju Srba i Albanaca“. Obe ideje u javnosti se tumače kao „podela“ i „razmena teritorija“. Deo međunarodne zajednice protivi se menjanju granica na Balkanu, a iz Evropske unije očekuju skoro postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

Aleksandar Vučić je poslednji put posetio Kosovo i Metohiju neposredno nakon ubistva Olivera Ivanovića. Detaljnije o ovoj poseti i ostalim čitajte na našoj tematskoj stranici „Vučić na Kosovu i Metohiji“.

Povezane vesti:

 Vučić naredio prekid komunikacije, večeras odluka o poseti Kosovu

Vučić ipak u Briselu. „Srbija ne želi da je neko proglasi krivom za neuspeh“

Stefanović: Albanci spremni da se sa Vučićem obračunaju najbrutalnijim varvarskim metodama

 Tači pred sastanak u Briselu: Nema podele niti premeštanja stanovnika

Veselji: Nije poznato da li će Vučić doći na Kosovo, nema šta da traži na Gazivodama

Tanjug: Marku Đuriću onemogućen ulazak na KiM

Kosovska policija: Đuriću nije zabranjen ulazak na Kosovo, sam se vratio

Moralni čin: Oliver Ivanović ubijen u ulici Sutjeska, dobio ulicu u Bošnjačkoj mahali

Rakić: Na stotine građana nas kontaktira, traže detalje posete Predsednika, željno očekuju njegovo obraćanje

Što da idem na skup, kad gubim državu Srbiju?! Zaposlenim u institucijama obaveza da dođu na miting?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.