Vučić i Tači razgovarali u Njujorku o nastavku dijaloga

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da se večeras neformalno u zgradi UN-a, u Njujorku, sastao sa kosovskim premijerom, Hašimom Tačijem, sa kojim je razgovarao o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da su se obojica saglasili da bi dijalog trebalo nastaviti što pre.
 
Tači: Kosovo snažno opredeljeno za integraciju u EU i za dijalog sa susedima
 
"Završio sam sastanak u sedištu UN-a sa predsednikom Vlade, g. Vučićem. Razgovarali smo o nastavku dijaloga, o sprovođenju postignutih sporazuma, o miru i stabilnosti u regionu. Kosovo ostaje snažno opredeljeno za integraciju u EU i za dijalog sa susedima," napisao je kosovski premijer na svom Fejsbuk profilu nakon sastanka sa predsednikom Vlade Srbije, Aleksandrom Vučićem.

"Razgovarali o tome kada, kako i na koji način da se nastavi dijalog. Obojica smo izrazili želju da to bude što pre. Imamo različita mišljenja po pitanju nezavisnosti, ali ja mislim da je važno da moramo da razmišljamo o stabilnosti celog regiona i da je bolje da sve probleme rešavamo razgovorom, a ne na neki drugi način," rekao je Vučić za RTS. 

 
On je rekao da će na večerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN-a govoriti o ulozi Srbije u regionu, o tome da je zemlja stabilizirajući faktor i garant i simbol mira i stabilnosti. 
 
"Srbija na verbalne provokacije ne odgovara, ne zato što je slaba, ili nedovoljno jaka, već zato što dobro oseća svoju snagu. Drugi se dure i ljute – to je zato što osećaju ono što je i MMF rekao, a to je da ćemo, ako nastavimo reforme, imati zdravu i uspešnu zemlju za dve, ili tri godine," rekao je Vučić. 
 
On je naveo da će u svom opširnom govoru u Savetu bezbednosti govoriti i o drugim pitanjima, o tome sa čim se Beograd u izveštaju Ban Ki Muna slaže, a sa čime ne, kao i o tome "zašto tražimo život za Srbe na Kosovu." 
 
Vučić je rekao da je sa sekretarom UN-a, Ban Ki Munom, razgovarao o saradnji te organizacije sa Srbijom, da mu je zahvalio na pomoći koju su UN pružile Srbiji posle poplava, kao i o poziciji UNMIK-a na Kosovu, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ali i rešavanju određenih problema koje ta institucija ima u Srbiji. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.