Vučić i Donfrid u telefonskom razgovoru o dijalogu, sastanku u Briselu, energetici…

FOTO: Predsedništvo Republike Srbije

Srpski predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid, a u razgovoru su učestvovali i specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador te zemlje u Srbiji Kristofer Hil.

Razgovor najvećim delom, posvećen bilateralnim, a posebno privrednim odnosima, odnosno, mogućnostima za saradnju u oblasti energetike, potvrdilo je Predsedništvo Srbije, uz napomenu da su strane izrazile zadovoljstvo zbog uspešnog poslovanja američkih kompanija na srpskom tržištu.

„Pomoćnica američkog državnog sekretara Donfrid je snažno podržala ekonomsko povezivanje regiona kroz inicijativu Otvoreni Balkan, saglasivši se sa predsednikom Vučićem da je to primer dobre regionalne saradnje i stremljenja ka ciljevima od zajedničkog interesa“, navelo je Predsedništvo.

U svetlu razgovora o evrointegracijama Srbije, Vučić je sa američkim sagovornicima podelio utiske sa jučerašnjeg Samita EU – Zapadni Balkan u Briselu, dok je Donfrid istakla da se SAD snažno zalažu za to da region Zapadnog Balkana postane deo Evropske unije, navelo je Predsedništvo.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o dijalogu Beograda i Prištine i pozdravili, kako to vide, napredak ostvaren na sastanku glavnih pregovarača i specijalnog izaslanika, kada je usvojena mapa puta u primeni sporazuma o energetici.

„Srbija opredeljena za dijalog kao jedini način rešavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog dogovora, u korist svakodnevnog života Srba i Albanaca, kao i mira i stabilnosti u regionu“ zaključilo je Predsedništvo sa Andrićevog venca.

Sa američke strane nema još uvek ocena ovog razgovora.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.