Kurti: Neće biti odlaganja roka za preregistraciju, ova mera nije protiv Srba već za Srbe

FOTO: KoSSev

Nakon serije zahteva sa zapada da se produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, šest dana uoči njegovog isteka kosovski MUP je putem SMS-a obavestio građane sa ovakvim tablicama da će morati da ih zamene do 31. oktobra, a ovog popodneva, tu istu poruku preneo im je i kosovski premijer.

Aljbin Kurti govorio je danas na Samitu za Zapadni Balkan, koji se održava u Prištini.

Nakon ovog događaja kazao je da rok za preregistraciju neće biti produžen, prenose prištinski mediji.

Zahtev da se produži rok za još deset meseci izneo je prošle nedelje prištinskim zvaničnicima izaslanik SAD-a, Gabrijel Eskobar, uz naznaku da to isto traži cela Kvinta.

Savetovao im je da poslušaju one koji najviše podržavaju Kosovo, uz naznaku da čeka odgovor prištinskih zvaničnika.

Kosovski premijer sve do danas nije javno govorio o ovom zahtevu, odnosno tome da li će da pristane da produži rok za preregistraciju.

Sa druge strane, kazao je da je u kontaktu sa KFOR-om, američkim ambasadorom i Stejt departmentom u vezi sa ovim pitanjem, ali i da cilj njegove vlade nije da „iznenadi saveznike“.

„Čak i kada nam partneri daju sugestije, mi ih shvatamo ozbiljno i tretiramo ih sa pažnjom. Stalno sam u kontaktu sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije. U saradnji sam sa komandantom KFOR-a, američkim ambasadorom i Stejt departmentom. Nikada ne želimo da iznenadimo naše saveznike i prijatelje, već kriminalce. Kosovske lične karte ima 135.000 građana Srbije, tako da se ni u ovom slučaju ne radi o celoj zajednici, već o manjini koja će učiniti dobro ako promeni tablice“, rekao je on, prenosi Koha

Kurti podseća da je kosovska vlada već jednom odlagala primenu odluke za preregistraciju, odnosno da se umesto 1. avgusta, kako je bilo planirano, sa preregistracijom započelo 1. septembra, a usled eskalacije situacije na Severu Kosova.

„Već smo odložili rok. Umesto 30. septembra, poslednji datum je 31. oktobar, do kada će svi građani Kosova koji imaju vozila sa zastarelim tablicama moći da ih promene u legitimne registarske tablice. Pozivam sve građane da automobile sa tim tablicama promene u legitimne. Ogromna većina Srba na Kosovu promenila je registarske tablice“, rekao je Kurti, prenosi Koha.

Kurti je dodao da se kampanja u vezi sa preregistracijom nastavlja, ali i da istu otežavaju „negativna kampanja i krivična dela nasilja poreklom iz Beograda“.

Još jednom je podcrtao da ova mera kosovske vlade nije usmerena protiv Srba, već, kako kaže „za Srbe“.

Ocenjuje i da Srbi ne mogu da budu ravnopravni građani na Kosovu ukoliko imaju različite registarske tablice od većine.

O procesu preregistracije srpskih tablica danas je govorila i kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala. Nazvavši ih „tablicama Srbije iz predratnog vremena“ kazala je da je reč o pitanju koje treba da se privede kraju.

Srbiju je optužila da jedno „malo, tehničko pitanje“, kakvo je pitanje tablica, zloupotrebljava na način da međunarodni partneri sa Kosovom o tome razgovaraju potom mesecima.

O pitanju preregistracije, odnosno tome što su lični brojevi telefona srpskih korisnika IPKO mreže na Kosovu završili u MUP-u Kosova koji je Srbe jutros opomenuo na isticanje roka do 31. oktobra da registruju svoja vozila na RKS tablice, jutros je govorio i predsednik Srbije.

Kratko je prokomentarisao da će Srbija biti uz svoj narod dok su sami Srbi uz svoju savest, ne osvrnuvši se na same poruke.

„(Srbi) su pokazali da ne žele da slušaju ni Kurtija, već sebe, svoju savest i svoja prava“, kazao je predsednik Srbije, dodajući da je samo dvoje Srba registrovalo svoja vozila.

Prokomentarisao je i pozive međunarodne zajednice da se produži rok za preregistraciju.

„Oni će svi da se prave u međunarodnoj zajednici da su protiv toga i da su mu zatražili ili odlaganje, ali šta god da se dogodi podržaće ga“, kazao je Vučić u Vlasotincu.

Pročitajte još:

Vučić o tel.brojevima Srba koji su završili kod MUP-a Kosova: Predstoji nam teško vreme

Petković nakon SMS-a o registraciji na RKS: Sa promašenih video spotova, Kurti prešao na SMS poruke

Kosovski MUP putem SMS-a na srpskom jeziku poziva na registraciju vozila na RKSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.