Vučić: Hoti i Ljuljaj direktno intervenisali da se pusti Jablanović, poražavajuć zaključak Kvinte

Aleksandar Jablanović je pušten "direktnom intervencijom Ardijana Ljuljaja i Besima Hotija". "Direktnom intervencijom njihovih albanskih podržavalaca, a ne u skladu sa zakonom. Čovek koji je vitlao, mlatio pištoljem pet minuta, jurio Srbe po Leposaviću da ih ubije, onda je rekao javno, u zapisnik, kako mu je ispao pištolj iz pojasa. I u dogovoru, posle poziva, divnih razgovora, prijateljskih poziva i molbi – to su završili Ardijan Ljuljaj i Besim Hoti. Kao što vidite, direktno vam imena govorim, ne pričam prazne priče i za to raspolažemo dokazima" – tvrdi predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Ove navode izneo je, komentarišući najnoviji, ovonedeljni incident u Leposaviću, između aktivista Partije kosovskih Srba i Srpske liste koji u nedelju učestvuju na izborima za poslanike kosovske skupštine.

Hoti: Odluku ko će biti pušten donosi tužilac, ne policija. Nije mi jasno zašto sam povezan sa tim 

Nakon što je Predsednik Srbije direktno prozvao Besima Hotija, potražili smo komentar iz policijskog regiona Sever. Na telefon nam se upravo javio Besim Hoti. Besim Hoti je zamenik komandira Kosovske policije za region Sever i najčešće je taj koji komunicira sa medijima. U trenutku kada smo ga pozvali, on nije prethodno čuo za izjavu srpskog predsednika. Pod uslovom da se prozivka odnosila na njega, u svojoj prvoj reakciji, rekao nam je:

"Besmisleno je tvrditi tako nešto. Policija ne rukovodi slučajem. Odluku da li će neko biti pušten, ili priveden, donosi tužilac. Takve odluke ne donosi policija. Sve ono što je trebalo da uradi policija – urađeno je najprofesionalnije i ovakva tvrdnja, ukoliko se odnosila na pripadnika policije, apsolutno ne stoji."

"Meni nije jasno ni zašto sam povezan sa tim, ukoliko jesam," priznao je dalje Hoti i naglasio:

"Podsetiću da je kompletan slučaj odradila stanica Leposavić sa tužiocem. Dakle, ja lično nisam imao pristup detaljima – urađeno je sve na nivou stanice. Ponavljam, da li će neko biti pušten, ili ne – ne odlučuje policija. O tome ne odlučuje ni Generalni direktor, ni Komandir stanice, već, u skladu sa zakonom – tužilac."

Istovremeno Hoti ne zna ko je Ardijan Ljuljaj – drugo ime koje je Predsednik Srbije danas pomenuo:

"Zaista ne znam ko je Ardijan Ljuljaj koji je pomenut, niti zašto je on pomenut."

Do objavljivanja ove vesti nismo uspeli da utvrdimo ko je Ardian Ljuljaj. 

Kvinta ne primećuje da neko vitla pištoljem, ali govore kako Srbi vrše pritisak na neke njima drage Srbe na Kosovu

Predsednik Srbije, otišao je i korak dalje. Za njega je, poražavajuće jučerašnje saopštenje ambasada Kvinte na Kosovu u kojem je akcenat stavljen na pokušaj zastrašivanja kosovskih Srba da, kako su naveli, glasaju na "određen način".

"Za mene je bilo veoma poražavajuće to što sam video zaključak ambasadora Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD sa Kosova, u kojima implicitno govore o tome kako Srbi više pritisak na neke, njima drage Srbe na Kosovu, kako da glasaju, ali zato ne primećuju da neko poteže pištolj i vitla pištoljem po Leposaviću i bude pušten odmah," naveo je on.

"Ambasadori se setili da napadaju druge Srbe koji, valjda, vrše pritiske na ovog, jer sledeći put ne treba da izađe sa pištoljem, nego sa mašinkom da ih poubija, pa će onda to da bude u redu," zaključio je.

Podsetimo, nosilac liste Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović je na prekjučerašnjoj konferenciji za medije izneo svoju verziju događaja, tvrdeći da nije bio priveden, a da su incident izazvali aktivisti SNS-a i Srpske. Priznao je da je imao pištolj, s obzirom na to da mu je, kako tvrdi, bezbednost ugrožena posle više napada, ali da ga nije koristio, već da mu je ispao na trotoar i da su ga policajci podigli. O tome opširnije čitajte OVDE. Potom su policijski zvaničnici Željko Bojić i Besim Hoti saopštili da će protiv Jablanovića biti podignute krivične prijave, odnosno da je tužilac otvorio slučaj protiv Jablanovića pod članovima 374 i 375 Krivičnog zakona Kosova, te da Jablanović nije posedovao dozvolu za oružje prištinskih vlasti, već srpskih.  

Jablanović se posle ovih najnovijih teških reči srpskog predsednika da je "mlatio pištoljem pet minuta", "jurio Srbe po Leposaviću da ih ubije", te da su ga iz pritvora pustili "albanski podržavaoci" – još uvek nije oglasio.

Predsednik Srbije koristio zaključke i podatke srpskih obaveštajnih službi?

Navode da je Aleksandar Jablanović pušten "direktnom intervencijom" Besima Hotija i  Ardijana Ljuljaja, Predsednik Srbije izneo je pozivajući se na "zaključke" i "podatke" srpskih obaveštajnih službi.

"Da vam otkrijem tajnu, pošto sam ja, naravno, upoznat sa zaključcima naših službi i podacima do kojih su došle. Znate li kako je pušten?" – rekao je Aleksandar Vučić, na početku svog objašnjenja o tome šta se u Leposaviću dogodilo.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.