Spasojević: Građani da izvrše pozitivan pritisak na lokalne vlasti da se realizaju projekti od javnog značaja

Javna debata o uključivanju građana u projekte od javnog značaja
FOTO: KoSSev

O tome šta nedostaje, na čemu se treba raditi i šta treba promeniti, govorilo se juče na javnoj debati o uključenju građana u odabir infrastrukturnih projekata od javnog značaja za razvoj opštine Severna Mitrovica, na IBCM-u. Pred oko trideset građana predstavljeni su planovi projekata, nakon čega su i sami građani dali svoje predloge, koji bi, po navodima panelista, nakon određivanja liste prioriteta, trebalo da završe kod lokalnih vlasti na odlučivanje o njihovoj realizaciji.

U organizaciji Poslovno savetodavnog centra Mitrovica Sever, juče je održana prva javna debata o učešću građana u odabiru zajedničkih projekata za razvoj opštine Severna Mitrovica. Panelisti – diplomirani inženjeri građevinarstva i arhitekture, Dragan Spasojević, načelnik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambene poslove u srpskom sistemu i Goran Ristić iz ovog odeljenja, kao i arhitekta i profesor, Jelena Spasojević, ukazali su prisutnim građanima na infrastrukturne i urbanističke probleme sa kojima se ova opština suočava, prava građana u zajedničkom odabiru realizacije projekata od javnog značaja i načinu na koji bi moglo da se dođe do toga.

Goran Ristić Urbanizam
FOTO: KoSSev

Goran Ristić, iz Odeljenja za urbanizam, ukazao je na probleme sa kojima se građani suočavaju u saobraćaju.

Navodi da postoji „veliki broj“ udarnih rupa, pogotovu na sporednim putevima kojima se pričinjava velika šteta na automobilima vozača, te da horizontalna i vertikalna signalizacija nisu dobro regulisane.

Naglasio je da uprkos izgradnji javnih garaža i dalje postoji problem parkinga, te da postoji potreba za izgradnju još barem tri.

Tvrdi da veliki problem u saobraćaju pričinjava ujedno i neregulisani taksi prevoz, ali i da bi odlukom o organizaciji taksi prevoza on bio rešen.

„Imamo situaciju da vozi ko kako hoće, koristi vozila koja su stara, bez obaveznih petoro vrata, tako da bi odluka dovela u red da se izvrši organizacija taksi prevoza i na taj način bi se umanjio broj starih vozila, a ujedno bi se odredio broj i mesto taksi stanica, u cilju rasterećenja kompletne saobraćajne situacije u gradu“.

Ukazao je i na problem stare mreže za kišnu kanalizaciju.

„Ona nije u dobrom stanju, imamo zapušene šahtove. Posledica neodržavanja je dovela do toga da ona i nije baš u funkciji“.

Pored loše kišne, fekalna kanalizacija je takođe u nezavidnom stanju, te bi trebalo izvršiti rekonstrukciju cele kanalizacije, objašnjava Ristić.

„Dugi niz godina, u pojedinim objektima, zbog loših ili razbijenih cevi zgrade su metar i više pod vodom. Bilo je raznih akcija, isušivanje tih zgrada, međutim, zbog nesređivanja kanalizacionih cevi došlo je do potapanja tih zgrada“.

Navodi da postoji čak pet sekundarnih vodova koji idu direktno u Ibar, te da je neophodno da se kanalizacione vode slivaju u primarni kolektor sa obe strane reke, nakon čega bi se budućim projektom otvorila fabrika za pročišćavanje vode koja bi kao čista mogla da se pusti u reku.

Pomenut je i dugogodišnji problem koji se odnosi za opštine na Severu – odlaganje otpada, kako komunalnog, tako i medicinskog.

„Postoji problem odlaganja komunalnog otpada. JKP radi svoj posao kako treba, međutim, nesavesni građani, a ima ih, dovode do toga da se stvaraju te male divlje deponije, koje mogu da se vide pored reka“.

On je podsetio da još uvek traje izgradnja regionalne deponije za tri opštine na Severu Kosova, na Savinoj steni u Zvečanu, kojom bi trebalo da se reguliše problem odlaganja smeća, ali i naglasio da se sa izgradnjom kasni više od godinu dana.

Uvećanje broja zelenih površina, uređenje rečnog korita nakon čega bi se mogli otvarati kafići i pešačka zona na severnoj strani reke Ibar, takođe su predstavljeni kao ideje za buduće projekte.

Gondola od Sv. Dimitrija do Malog Zvečana

Jedna od ideja kojom bi se, kako navode panelisti, povećao turistički potencijal Severne Mitrovice, je izgradnja gondole.

„Ima jedna dobra ideja da se napravi gondola koja bi mogla da veže centar grada. Prva stanica bi bila negde u blizini crkve, onda kukavica i eventualno brdo Mali Zvečan, koja bi se realizovala u saradnji sa opštinom Zvečan, tako da bi se time privukao što veći broj turista da poseti naš grad“.

Jelena Spasojević
FOTO: KoSSev

Arhitekta, Jelena Spasojević, govorila je o pravima građana te da bi oni trebalo da budu uključeni u planiranje, odabir i realizaciju projekata koji su od javnog značaja. Naglasila je da se ovo pravo u našim sredinama retko koristi, i ohrabrila građane da se više uključe.

Načelnik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambene poslove u Kosovskoj Mitrovici pri srpskom sistemu, Dragan Spasojević, takođe je napomenuo da su javne debate veoma značajne, i poručio građanima da oni imaju bitnu ulogu u stvaranju „pozitivnog pritiska“ na lokalne vlasti koji bi trebalo da dovedu do realizacije projekata od javnog značaja.

Dragan Spasojević Urbanizam Kosovska Mitrovica
FOTO: KoSSev

„Imamo mi mnogo problema ovde, ali motivacija je bitna. Mi treba da izvršimo pozitivni pritisak na predstavnike iz našeg naroda, što se tiče skupštine opštine i gradonačelnika, da oni nas predstavljaju, ali da imaju našu podršku za stvari koje nas interesuju. Nama treba pozitivan konflikt unutar zajednice, ne konflikt koji će da vodi ka nasilju, ka degradaciji, već nešto da se promeni ovaj kliše u kojem se nalazimo. Mnogi ljudi ne rade, zaista žive teško“.

„Međutim, prvo treba da znamo šta hoćemo“, zaključuje, navodeći da će se u narednim debatama raspravljati o projektima i stvoriti lista prioriteta projekata koja će biti predata lokalnim vlastima.

EU bez sluha

Navodi da Evropska unija u prošlosti „nije imala sluha“ kada su u pitanju projekti od javnog značaja za Sever Kosova, da su pojedini projekti koje je ona finasirala dati na realizaciju firmama iz Istoka, te da je, nakon što su se lokalne vlasti na Severu pobunile, EU odustala od finansiranja ovih projekata.

Izgradnja hale u Svernoj Mitrovici, tvrdi, finansirana je od strane EU ali delimično.

„Dato je 900.000 evra, dok je njena izgradnja koštala 1.500.000 zbog čega je opština „morala da se krpi“. Dodaje i da je slična situacija bila i sa izgradnjom vatrogasne stanice.

Građani o problemima u Severnoj Mitrovici

Nastavak događaja obeležilo je aktivnije učešće građana koji su dali svoje predloge o rešavanju pojedinih infrastrukturnih i urbanističkih problema u ovom gradu.

Stanari zgrade starog dečijeg dispanzera izneli su probleme sa kojima se suočava više od deset porodica – pun podrum vode, loša električna instalacija, stare vodovodne cevi, krov koji je bušan, te uputili zahtev da se regulisanje njihovog stambenog pitanja stavi na listu prioriteta.

Ukazano je na problem nepostojanja biciklističkih staza u gradu, da se biciklisti ne poštuju, kao i da bi trebalo da se na putevima obeleži biciklistička traka koja bi, po navodima jednog od građana, ujedno dovela do veće upotrebe bicikli i smanjenja broja automobila u saobraćaju.

Građani su upozorili na to da pojedini vozači ne poštuju propise, da se parkiraju na nedozvoljenim mestima, ali i da nadležni ne rade na sankcionisanju ovakvih vozača. Naveli su da bi kontejneri za smeće trebalo da budu bolje raspoređeni.

Nastavak projekta o uključivanju građana u donošenju zajedničkih odluka o odabiru infrastrukturnih projekata obeležiće radionica, ali i nova javna debata koja je predviđena za 26. novembar.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.