Vučić: Dobar razgovor sa Putinom, dogovorili dobru cenu gasa za tri godine, pritisci zapada za KiM se nastavljaju

Neverovatna je potreba svih da vode politiku Srbije, svih. Mi sa pritiscima za Kosovo i Metohiju živimo svaki dan i nikada nećemo dobiti razumevanje sveta i svi sa strane znaju kakvu politiku bi trebalo da vodimo, kazao je Aleksandar Vučić. Ipak, glavna poruka se ticala izvesnosti potpisivanja ugovora o ruskom gasu za naredne tri godine po ceni „najboljoj na tlu Evrope“. To je rezultat jutrošnjeg razgovora sa Vladimirom Putinom. Ostaje kao nepoznanica cena za manju količinu gasa, a koja se tiče potrebe Srbije za dodatnom isporukom usled svog „snažnog privrednog i industrijskog razvoja“.

„Ono što smo dogovorili predsednik Putin i ja je veoma dobra vest za građane Srbije. Urađena je velika stvar za sigurnost građana Srbije“, kazao je danas Aleksandar Vučić obilazeći robne rezerve u Luci Beograd.

„To je da ćemo potpisati ugovor, prvi element ugovora na tri godine, ne na mesec dana kako su neki predviđali što mislim da izuzetno odgovara srpskoj strani i drugi važni element, a to je da će platforma ili formula koju koristimo, ostati ista“.

Sa ruskim predsednikom imao je jutros dobre razgovore o više različitih tema, a najvažnija je bila o biletaralnim odnosima.

„Više smo stvari dotakli po tom pitanju, za nas je svakako bila istek gasnog sporazuma posle 10-godišnjeg trajanja, 31. maja i ono što mogu da vam kažem to je da smo glavne elemente već dogovorili koji su veoma povoljni za Republiku Srbiju“, kazao je Vučić.

Podsećajući na to da je do sada postojala 100-procentna naftna formula nekada do 270, danas između 340 i 350 dolara po hiljadu kubnih metara gasa jer je cena nafte u međuvremenu skočila, tvrdi da je Srbija i sada dobila najbolju moguću naftnu formulu.

Ukoliko se budu realizovale tačke ugovora, zima će proći lakše, tvrdi predsednik, sa cenom od 310 do 408 dolara po hiljadu kubnom metru gasa.

„Što će biti ubedljivo najbolja cena za 2,2 milijarde koliko je dogovoreno. Srbiji je potrebno još 800 miliona kubnih metara gasa i preostaje da se razgovara o toj ceni, tako da u tom malom delu, ostaje nepoznanica o ceni“, objasnio je, uz ogradu da samo „unekoliko povoljniju“ mogu da imaju Belorusija i Gruzija.

Preostaju razgovori sa Gaspromom i da se razgovara o količinama, a one treba da budu veće zbog većeg ekonomskog razvoja srpske privrede i industrije.

„Zahvalan sam našim ruskim partnerima na izuzetnoj korektnosti i verujem da ćemo tu vrstu podrške za dobijanje gasa po povoljnim cenama imati i u budućnosti“.

Ipak, razgovarali su i o drugim pitanjima.

Istakao je stav Srbije da bi želeli što pre uspostavljanje mira u Ukrajini.

„Predsednik Putin mi je objasnio iz njegovog ugla kako se stvari odvijaju na terenu ali mi je takođe rekao da postoji ponuđeni ugovor, sporazum sa kojim su upoznati i koji je na stolu u Moskvi, Kijevu i određenim centrima Zapada“.

Kaže da je čuo „određene elemente“ ovog sporazuma ali to nije bila tema kojom bi mala zemlja kao Srbija mogla da se bavi i učestvuje u tome.

„Ja sad znam da ovo više interesuje pola Srbije pošto neki ljudi ovo gledaju kao rijaliti, to im je mnogo važno ali ja se nadam samo da će se mir uspostaviti, a to je ono za šta se Srbija zalaže a za sve drugo mogu da kažem da je bio korektan i dobar razgovor“.

Sutra u Beogradu Varhelji i Fon Kramon

Tu su i drugi razgovori. U Beograd sutra stiže Oliver Varhelji i Viola Fon Kramon. I dok potvrđuje izvesnost razgovora sa evropskim komesarom, za razgovor sa evropskom poslanicom, iako kaže da je zakazan, ograđuje se uz opasku da je sve podložno promenama.

Nije iznenađenje šta će ona da govori, a govoriće u ime dela evropskih parlamentaraca i u svoje ime, ali će da dobije odgovor u skladu sa srpskom politikom, dodaje.

Razgovore ipak ocenjuje kao važne.

„U svakom slučaju razmena mišljenja je dobro došla, Srbija se nalazi na evropskom putu i dobro je da čujemo šta misli g-đa Fon Kramon i šta misli – mnogo više od toga – komesar, jer on predstavlja vladu ili izvršne organe EU – EK i to će za nas sutra biti veoma važno“.

Nastaviće se pritisci za sporazum sa Albancima ako je moguće o priznanju

Nije lako voditi samostalnu i nezavisnu politiku, a dokle će Srbija u tome da izdrži, nije jednostavno reći, poručio je predsednik Srbije.

„Ali nije bilo to lako reći ni pre 90 dana a posle 90 dana uspeli smo da zadržimo svoj stav koji smo imali od prvog dana, od otpočinjanja sukoba na teritoriji Ukrajine“, dodao je.

Pritisci su, kaže, zloupotreba svega i pre svega će se ticati Kosova i Metohije, upravo da se Kosovo ne ostavi kao presedan.

„To kosovsko rešenje o kojem su govorili, jer oni hoće da kažu da to ne može da važi ni za koga drugog i da je to sui generis slučaj i to je ono što suštinski nije bilo nigde u svetu i zato je važno za Srbiju što je moguće pre da napravi nekakav sporazum sa Albancima, pre svega ako je moguće o priznanju nezavisnosti Kosova jer bi to rešilo sve probleme u budućim odnosima, ili osnažilo poziciju zapada u odnosima prema Ruskoj federaciji“.

Zna da Srbija neće nikada, kako kaže, dobiti razumevanje sveta zbog čega je važno da „se vidi kako“ da sačuva dosadašnju poziciju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.