Vučić: Dijalog na tehničkom nivou 10. decembra; Svako hoće da bude predsednik Kosova

VUčić RTS
FOTO: Printscreen/RTS

Nakon višemesečne pauze, delegacije Beograda i Prištine ponovo će se sastati u Briselu. U pitanju je sastanak na ekspertskom nivou do kojeg će doći 10. decembra, najavio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić večeras.

Za Srbiju neće biti lako, poručio je još jednom, iz studija RTS-a. Razlog je to što, kako kaže, Priština ne želi da bilo šta što je dogovoreno, sprovede u delo zbog unutrašnjih razloga.

Odnosi između političkih stranaka u Prištini su još komplikovaniji sa odlaskom nekadašnjih lidera „OVK“ u Hagu, ocenio je Vučić, uz konstataciju da sada „svako hoće da bude predsednik – i Vjosa Osmani i Ramuš Haradinaj i (Isa) Mustafa“.

Ova tema, međutim ne zanima Srbe, ocenjuje Vučić.

Srbe zanima da li će se sačuvati mir i stabilnost, šta je to što Srbija može da uradi za svoj narod i da li će se sačuvati integritet, poručio je.

Vučić je danas razgovarao putem video linka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Poziciju o Kosovu Nemačka nije promenila, izjavio je predsednik u studiju RTS-a, uz naznaku da je takođe pozicija Srbije nepromenjena ali i da ćemo „u taktičkom smislu da vidimo kako da određene stavari pomeramo da bi obezbedili bolju poziciju za našu zemlju“.

A kakva će biti pozicija Beograda u dijalogu sa Prištinom videće se već desetog decembra za, kada je, kako Vučić kaže, zakazan sastanak delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.

Razgovaraće se o imovini i o finansijskim potraživanjma, poručio je, ne pominjući da će se na agendi naći i tema formiranja Zajednice srpskih opština, na kojoj je Beograd insistirao a Priština odbijala da se o njoj razgovara.

Sa druge strane, podsetio je da je Sporazum o ZSO potpisan još 2013. godine, a da ovo telo još uvek nije formirano.

„Oni otvoreno kažu da im to ne pada na pamet. Ako to može neko da prihvati, mi da prihvatimo neka važna rešenja dok oni ne ispune svoju obavezu, to je nemoguće“, zaključio je predsednik.

Govoreći o odnosu Srbije i SAD Vučić je najavio da će sutra obaviti telefonski razgovor sa Robertom O’Brajenom, sekretarom za nacionalnu bezbednost SAD. Sa druge strane, veruje da će u prvoj polovini 2021. imati bilateralan susret sa novoizabranim predsednikom SAD, Džoom Bajdenom.

Ponovio je da ima dobre lične odnose sa Bajdenom, za kojeg je rekao da je jedan od najpripremljenijih ljudi za razgovore, ali i da bi za Srbiju bilo bolje da je ostala na vlasti Trampova administracija.

Kaže da će to reći i Bajdenu, a da je razlog za ovakvu ocenu „drugačiji odnos prema KiM-u“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.