Vučić čita delove Evropskog predloga: Dođe mi iz kože da iskočim; Prvo ZSO, a znam da PR neće da je formira

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, otkrio je večeras delove Evropskog predloga za Kosovo koji je u javnosti poznatiji kao francusko-nemački. Konstatuje da su zahtevi „najteži mogući za Srbiju“ ali i da ne može da kaže „ne“, već da želi da razgovara. Iako želi da razgovora, Vučić traži da se bez odlaganja formira ZSO. Sa druge strane, ubeđen je da do toga nikada neće da dođe.

Pitam ih ‘koji sporazum hoće da poštuju’, kažu – ‘nijedan’

Vučić je i večeras u gostovanju za RTS upitao međunarodne zvaničnike koje sporazume žele da sprovode.

Kaže da ih je to isto pitao u prethodnim danima i sagovornicima doneo Povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazum, Sporazum iz Vašingtona, Solunsku deklaraciju iz juna 2003.

Vučić kaže da Srbija priprema i papir broj 7 – Lisabonski.

„Doneo sam i ugovor o Evropskoj uniji čiji član 49 kaže da samo evropske zemlje možete primati u članstvo“, dodao je Vučić te prokomentarisao podnošenje aplikacije Kosova za članstvo u EU.

Predsednik tvrdi da Kosovo nije smelo da bude razmatrano i primano zato što nije država u smislu međunarodnog javnog prava.

„Danas su primili kandidaturu Kosova, kako ga oni nazivaju za članstvo u EU. Ja ne znam šta su očekivali od Srba i Srbije – da budemo srećni, nasmejani“, pita Vučić.

Zahvalio se na reakciji predstavnicima Kipra, Španije, drugima koji nisu priznali Kosovo, ali i mađarskoj vladi.

Kaže da je na pitanje upućeno međunarodnim zvaničnicima – koji sporazum hoće da poštuju od svih ovih, dobio odgovor – „nijedan“.

„Oni su mi rekli – ‘mi poštujemo iz sporazuma ono što nama odgovara'“, tvrdi Vučić.

Ujedno dodaje da je za međunarodnu zajednicu bitno da se potpišu sporazumi samo zbog obaveza koje će važiti za Srbiju.

„Vi imate obavezu da ga ispunite, a mi nemamo“, preneo je Vučić ono što je, kaže, čuo „doslovce“ pre nekoliko dana, te tvrdi da ima svedoka iz međunarodne zajednice.

O Evropskom predlogu –  dođe mi iz kože da iskočim

Vučić se večeras osvrnuo i na Evropski predlog za Kosovo, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-nemački.

On je prvi put govorio o tačkama ovog sporazuma. Pročitao je samo njegove delove, jer „ne sme ceo“.

Potvrdio je da je ovaj papir sada deo pregovaračkog okvira.

„Član 2 – Obe strane će se voditi ciljevima i principima predočenim u Povelji UN, naročito onih koji se odnose na suverenu jednakost svih država, na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, prava na samoopredeljenje itd“.

„Šta vam dođe nego iz kože da iskočite kada to pročitate“, prokomentarisao je Vučić član 2.

Kaže da takav predlog daju Srbiji „kojoj su uništili i teritorijalni integritet ili pokušavaju i kojoj nisu dali ni pravo na samoopredeljenje, jer i danas ne daju to pravo srpskom narodu nigde, a svima drugima su dali“.

Potom je pročitao i treći član predloga.

„U skladu sa poveljom UN strane rešavaju svaki spor isključivo mirnim sredstvima i uzdržavaju se od pretnji ili upotrebe sile“.

„A što ste upotrebili silu protiv Srbije. Pa mi nismo zgazili nogom na teritoriju neke druge zemlje. Zbog toga imamo 2.500 mrtvih ljudi, 82 dece, i malu Milicu, Bojanu i Sanju“, kazao je Vučić.

Tvrdi da Srbija na sve ovo ne može da kaže ne.

„Mi moramo da kažemo – da želimo da razgovaramo. Mi smo u non pejperu rekli šta mislimo o svemu. Ali mi i dalje moramo da razgovaramo“, kazao je Vučić.

Potom je pročitao stav jednog od poslednjih članova predloga.

„Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“.

To, kaže Vučić, znači da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u UN.

„Želim da to ljudi u Srbiji znaju, a ne da čitaju gluposti u štampi“, dodao je predsednik, uz poruku da su zahtevi najteži za Srbiju.

Vučić je i večeras kazao da je Srbija jasno stavila do znanja da je članstvo u UN crvena linija za Srbiju.

„Sve drugo – da vidimo da sednemo, da vidimo šta je to što Srbi dobijaju, šta je to što svi dobijamo, ali priznanje Kosova i članstvo u UN za nas ne dolazi u obzir“, podcrtao je srpski predsednik.

A upravo podcrtava i da neće da ga ubede da pristane na stavku da Srbija neće da se protivi da Kosovo postane članica UN.

„Da li će nekog u vladi ili moje naslednike (da ubede), pošto verujem da će biti mnogo hibridnog delovanja u narednom periodu…“

Na konstataciju novinara da se govori o mesecima za prihvatanje Evropskog plana, Vučić poručuje -„prvo da formiraju ZSO pa da počnemo da pričamo o nečemu drugom“.

Sa druge strane, konstatuje da Priština nikada neće da formira ovo telo.

„Ne verujem da će je ikada formirati. Ne znam o čemu se pregovara. Oni će da dođu da kažu – da da, mi vršimo pritisak i u međuvremenu moramo da radimo nešto drugo. U međuvremenu razgovaramo i bolje je da razgovaramo i svaki dan po 10 sati, nego da imamo jedan dan razmene vatre“, konstatovao je Vučić.

Sa druge strane, kaže i da će za to vreme da se traže načini da se Srbi okrive za nemire „pod takozvanom lažnom zastavom“.

Kao primer ovakvih optužbio pomenuo je nedavne tvrdnje EULEX-a o napadu na jednice ove misije nedaleko od barikada u selu Rudare.

„Kao što je bila priča o šok bombi i topovskom udaru. To su sve optužbe na račun Srbije u prethodnim danima. Borelj je bio ‘šokiran napadom na EULEX’. Kakvim bre napadom – gde su vam dokazi“, upitao je Vučić.

Komentarišući dolazak predstavnika EU najavljen za subotu, predsednik poručuje da očekuje veće pritiske posle tog dana, te je potvrdio da to ima veze i sa planom EU za Kosovo.

„To za nas nije prijatan razgovor“, konstatovao je.

Komentarišući jučerašnje sastanke sa specijalni predstavnicima SAD i EU, Vučić ujedno pita ‘da li neko misli da mu je sastanak bio lep sa Eskobarom i Lajčakom’.

Vučić je večeras ujedno kazao da smatra da će Amerika biti pre voljna da „sluša Srbiju“ nego EU.

Kaže da možda Amerikanci suštinski bolje razumeju situaciju.

„To mi je mala nada“, rekao je Vučić.

Predsednik je u večerašnjem gostovanju potvrdio da se zahtev za povratak srpskih snaga na teritoriju Kosova večeras šalje elektronski, a sutra predaje na administrativnoj liniji komandantu KFOR-a. O tome u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.