Veber o razmeni teritorija: Tači želeo amnestiju, Mogerini lažirala proces da sačuva posao

Bodo Veber
Foto: Koha, caption

„O razmeni teritorija se razgovara zato što je Federika Mogerini lažirala proces i progres kako bi očuvala svoje radno mesto, a Hašim Tači želi amnestiju od Specijalnog suda“, rekao je gostujući u emisiji Rubikon na KTV nemački politikolog i ekspert za Balkan, Bodo Veber.

Narativ o „istorijskom sporazumu“ je narativ onih koji zagovaraju razmenu teritorija kao model rešenja za odnose Beograda i Prištine, smatra Veber i protivi se takvom opisu tog scenarija.

„Taj dogovor je prevazišao ambicije „istorijskog“ sporazuma. Bio bi istorijski u smislu „negativnih lokalnih, regionalnih i globalnih posledica“, navodi Veber i dodaje da se nada da ova godina neće biti godina „potpisivanja ovog dogovora“, već godina „ozbiljnog restartovanja pregovora“.

Taj novi proces, nada se Veber, vodiće do istinske pune normalizacije odnosa koja, prema njegovom mišljenju, bi trebalo „Kosovu doneti pun suverenitet i teritorijalni integritet unutar postojećih granica, pun međunarodni subjektivitet ili put prema punom subjektivitetu za Kosovo“.

A ono što je najvažnije što treba proisteći iz tog procesa, nastavlja Veber, je „put ka jednakoj integraciji manjine kosovskih Srba u kosovsko društvo i njihova transformacija u aktivnog činioca kosovskog društva kako ne bi ostali predmet u rukama Brisela, Beograda, a plašim se i Prištine i u novije vreme i Vašingtona“.

EU administracija lažirala progres i proces u pregovorima

Veber je vrlo kritičan prema visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost koju je opisao kao „ključnu akterku koja je pokrenula razgovore o razmeni teritorija“.

„Postoji ključna razlika između Lejdi Ešton i gospođe Mogerini. Pored tehnike pregovora, stoji i činjenica da Lejdi Ešton nikada nije dozvolila da Beograd ili bilo koja druga strana u pregovorima otvori pitanje statusa. Mogerini se nikada nije obavezala na poštovanje ovih implicitnih principa koji nigde nisu bili zapisani, ali koji su jasno stavljeni do znanja 2012. i 2013. i to prvenstveno Beogradu, koji je to implicitno i prihvatio“, tvrdi Veber.

Smatra da je do ovakvog razvoja situacije došlo zbog toga što ključne države članice nisu dale jasne smernice za vođenje ovog procesa zbog čega je on spao na „birokratski pristup koji se naziva lažiranje progresa i procesa, sve se vrti oko toga da oni ostanu na svom radnom mestu“, objašnjava.

Tači pregovara o razmeni zbog amnestije od Specijalnog suda

S druge strane, postoje i određeni faktori na Kosovu zbog kojih je postalo moguće otvoriti temu razmene teritorija.

„Među zapadnim donosiocima odluka kojima je zaista stalo do Kosova i ovog regiona, postoji anonimna procena da vaš predsednik (Hašim Tači), ovo radi samo iz jednog razloga – kako bi izbegao optužnicu Specijalnog suda. Ne mogu to da dokažem, ali mogu da vam kažem da sam čuo od visokih zvaničnika EU o postojanju raznih nacrta sporazuma koji navodno uključuju i elemente amnestije“, tvrdi Veber.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.