Vučić: Ako bih vam rekao da će Srbija ući u EU, onda bismo prekosutra priznali nezavisnost Kosova


Skoro 4000 pitanja stiglo je za tri dana za Aleksandra Vučića, kako je sam potvrdio na svom Fejsbuk nalogu. On je danas odgovarao na neka, što je zabeležila i kamera u predsedničkom kabinetu. Od toga, svega dva pitanja bila su u vezi sa Kosovom, odnosno izjavom nekadašnjeg jugoslovenskog komuniste i Azema Vlasija, sada advokata, koji je postavio četiri uslova o kojima se ne pregovara, te komentarom iz Goraždevca o tome da deca u vrtiću borave u jednoj prostoriji.

„Ako je njihov predlog da ni o čemu ne razgovaramo suštinski, već o tome kako što brže da priznamo njihovu nezavisnost i kako da im se izvinjavamo za nešto, tu vrstu razgovora smo završili“, kazao je predsednik Srbije u vezi sa pitanjem koje je sadržalo Vlasijevu izjavu za Zeri da sa Srbijom ne treba pregovarati o teritorijalnom integritetu, granicama, unutrašnjem sistemu i ustavnom poretku.

Vučić se ipak nada da će biti „razumnijih ljudi“ koji shvataju važnost razgovora i pokušaja da se pronađe kompromis.

„A ako to ne žele, ako misle da na ovakav način ucenama mogu da pobeđuju Srbiju, grdno su se prevarili“, kazao je Vučić.

Vučić je najavio izgradnju vrtića u Goraždevcu.

„Dali smo mnogo para za Kosovo, zato sam se začudio zašto to nismo uradili. Već je dat novac za izradu projektne dokumentacije, a odmah zatim idemo u izgradnju vrtića, tako da Vama hvala, samo gledajte da vrtić bude što puniji osmeha naše dece“, odgovorio je na opis problema boravka u vrtiću goraždevačke dece, odnosno Srba sa Kosova. U komentaru stanovnice Goraždevca stigla je i molba za predsednika „ne dozvolite da nas dele“, te da im dođe u posetu.

Predsednik kaže da ljude u Srbiji uglavnom interesuju pitanja svakodnevnog života, puteva i posla, ali je odgovarao i na par političkih, a u još dva dela se kratko dotakao Kosova i Metohije.

Kaže da Srbija postaje „trn u oku“ u regionu jer, „postaje sve uspešnija“.

„I danas kada na Kosovu u njihovim privremenim institucijama najavljuju i redovan vojni rok i dvostruko povećanje iznosa za vojsku, policiju i oružje, svi ćute. Kada najavljuju tužbu za genocid, svi ćute“, kazao je, dodavši i da kada su „neki od srpskih ministara“ hteli da uvede redovan vojni rok, podigla se „buka u celom svetu“.

Zato Srbija mora, kaže Vučić, da vodi mudru politiku.

„Naša politika mora da bude ta koja će da pruži podršku vama na svakom mestu da niko ne pomisli da može u tišini ili na bilo koji način da ukine naše srpske svetinje, ali istovremeno da ta politika mora da bude dobro osmišljena, da ona ne bude arogantna nasilnička i da svima kažemo da poštujemo državu Crnu Goru i svakog drugog u okruženju ali da ćemo pronaći dovoljno načina kako ćemo štititi interese našeg naroda“, kazao je naglasivši da Srbija ne želi nikog da ugrožava.

Na pitanje kada će Srbija ući u EU, Vučić je na kraju odgovora rekao i da ne zavisi sve od Srbije, te da se treba videti kako će se rešiti pitanje Kosova.

„Ako bih vam to rekao, onda bih vam rekao – prekosutra ćemo priznati nezavisnost Kosova„.

Sa druge strane, pojedini korisnici društvenih mreža na Kosovu dele pitanja koja su uputili predsedniku, a neki i odgovore da se direktno obrate nadležnima u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.