Bivši poslanik LVV osuđen na više od godinu dana uslovne kazne zbog bacanja suzavca u Skupštini pre 5 godina

Foto: Zakletva za pravdu

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koje je adaptiran)

Bivši poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Driton Čauši (Çaushi), osuđen je na godinu i dva meseca uslovne kazne zbog bacanja suzavca u Skupštini i ometanja u obavljanju službenih dužnosti predsednika Skupštine i poslanika.

Presudu protiv njega u utorak je objavila sudija slučaja Lumnije Krasnići (Krasniqi), prenosi „Zakletva za pravdu“.

Gaši je prvo bio osuđen na godinu dana uslovne kazne zatvora za krivično delo „upotreba oružja ili opasnog sredstva“, a tri meseca za krivično delo „ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“.

Nakon toga, osuđen je na jedinstvenu kaznu od jedne godine i dva meseca uslovno, sa rokom provere od 2 godine.

Sudija Krasnići je izjavila da će se optuženom računati i vreme provedeno u kućnom pritvoru, od 9. avgusta do 8. septembra 2016. godine.

Presudom je, kao sredstvo izvršenja krivičnog dela, oduzet plinski cilindar, prenosi „Zakletva za pravdu“.

Osnovno tužilaštvo u Prištini 27. marta 2018. podiglo je optužnicu protiv Dritona Čaušija, u kojoj se navodi da je 10. avgusta 2016. godine, tokom sastanka u Skupštini  Kosova, gde je bio kao poslanik Pokreta Samoopredeljenje, bacio suzavac u ovu prostoriju, čime je prekršio član 9.1 Uredbe br. 04/12 o oružju, kojom se upotreba navedenog zabranjuje.

Time je počinio krivično delo „upotreba oružja ili opasnog sredstva“ iz člana 375. stav 1. Krivičnog zakonika, delo za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Prema optužnici, Čauši je počinio i krivično delo „ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti“ iz člana 409. stav 1. Krivičnog zakonika, za šta je predviđena kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Prema optužnici, optuženi Čauši je u gore navedenom mestu i vremenu, tokom upotrebe suzavca, ometao službena lica – svedoka Kadrija Veseljija (Veseli), u svojstvu predsednika Skupštine Kosova i svedoka zamenika Adema Grabovca, Ismeta Bekirija, Sabrija Hamitija itd. u obavljanju službenih dužnosti, gde su potom svi zvaničnici bili primorani da prekinu sastanak i napuste salu.

Povezane vesti: 

Kamenovana zgrada Vlade Kosova; uhapšen poslanik koji je bacio suzavacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.