Vrhovni sud Kosova odbio žalbu Srpske na ponavljanje izbora u Partešu

Vrhovni sud Kosova odbio je žalbu Srpske liste na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke o poništavanju izbora za gradonačelnika u Partešu i preporuku o njihovom ponavljanju, potvrđeno je za KoSSev iz Vrhovnog suda. Iz Centralne izborne komisije navode da će postupati u skladu sa odlukom komisije za žalbe i Vrhovnog suda. Odluka o ponovnom održavanju izbora biće donešena na narednom sastanku, navode za KoSSev iz CIK-a. 

"Žalba Srpske liste u Vrhovnom sudu je odbijena," rekla je u izjavi za KoSSev portparolka ovog suda Antigona Uka-Ljutfiu.  

S obzirom na to da je žalba Srpske odbijena, pitali smo portparola CIK-a, Valjmira Elezija – da li će se ovi izbori, kako je naložio panel – ponovo održati i kada?

"Centralna izborna komisija postupaće u skladu sa odlukom Izborne komisije za žalbe i pritužbe i Vrhovnog suda. Što se tiče ponovnog glasanja, to će biti objavljeno na narednom sastanku Centralne izborne komisije. Međutim, imajući u vidu da se bavimo malom opštinom, bilo kada su u pitanju broj birača ili broj biračkih centara, biće razmotrena mogućnost da se ponovno glasanje održi 19. novembra – istog dana kada će biti održan drugi krug opštinskih izbora za gradonačelnika u drugim opštinama," odgovorio je on. 

CIK je i u ranijem saopštenju za medije naveo i da u Partešu "neće biti drugog kruga", dodajući da će rezultati u ovoj opštini biti potvrđeni "nakon žalbenog postupka u IPŽP-u i Vrhovnom sudu".

Izborni panel za žalbe i predstavke doneo je 3. novembra odluku da se rezultati izbora za gradonačelnika u opštini Parteš i naložio CIK-u da ponovi ovo glasanje. Panel je utvrdio da je "lično" kandidat za gradonačelnika u Partešu ispred Srpske liste, Dragan Petković, telefonom komunicirao sa "predstavnikom" lokalne menjačnice, kako bi raspodelio "sredstva građanima u zamenu za glasove", u iznosu od 30 do 50 evra. O tome čitajte u posebnoj vesti. 

Na kosovskim lokalnim izborima u Partešu je, prema rezultatima CIK-a, Dragan Petković iz Srpske liste dobio 1.571 glas, a Nenad Cvetković 1.059 glasova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.