Otvaranje izložbe "Leva strana uma" večeras u Akvarijusu

Kako umetnici Stefan Đurđanović i Mladen Ristić vide polovinu mozga koja upravlja jezikom, logikom, ali i kritičkim razmišljanjem, Mitrovčani će moći da vide večeras na izložbi slika "Leva strana uma" u galeriji Akvarijus. Autori izložbe govore kroz radove o emotivnim i psihiloškim stanjima kod ljudi, ali i tome kako izgleda stvarnost kroz prizmu ribljeg oka.

Izložba predstavlja glavnu nagradu koja je pripala Stefanu Đurđanoviću kao pobedniku drugog ciklusa likovnih okršaja u toj galeriji. 

"Kroz svoje radove Đurđanović govori o emotivnim i psihološkim stanjima ljudi, prvenstveno omladine. Radovi govore o ograničenom znanju, kao i ispoljavanju strahova, životinjskih nagona, i emotivnih stanja i potreba koje se kriju kod ljudi," navela je u recenziji Ljiljana Đunjarević-Arbajter.

Dela drugog autora vezana su za kratkometražni film Joška Marulića iz 1980. godine, o tome kako riba vidi i "proganja" čoveka. 

U poređenju sa kadrovima iz filma, Mladen Ristić prikazuje suočavanje pojedinca i namerno približava odnosno posmatra okruženje kroz riblje oko.

Recezent navodi da posmatranjem kroz "špijunku" ili ispupčeno iskrivljeno staklo, umetnik se približava onom što je suštinski važno za ličnost, a to je karakter.

 Mitrovčani će postavku moći da pogledaju od večeras, od 20 časova do 12. novembra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.