Oko 150 građana sa Kosova i dalje u Siriji

Sirija
Foto: Rodi Said, Reuters

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Militantna grupa Islamske Države (ID) izgubila je većinu teritorije u Siriji, ali tamo je i dalje više od 150 državljana Kosova.

Prema navodima Kosovske policije trenutno u konfliktnim zonama ima ratnika, žene i dece sa Kosova.

„Broj ratnika koji se još uvek nalaze u zoni konflikta je 56, dok je broj ratnika vraćenih na Kosovo, ili u druge zemlje iz kojih su putovali u zonu konflikta 120,“ navodi se u odgovoru Kosovske policije.

Od 2012. pa sve do sada, veliki broj žena se pridružio muškarcima, građanima Kosova, koji su otišli da ratuju u Siriju.

„Ovim ratnicima su se u zoni konflikta pridružili članovi njihovih porodica, ukupno: 51 žena i 52 dece. Trenutno se u zoni konflikta nalaze 44 žene i 48 dece,“ rekli su u ponedeljak za Radio Slobodna Evropa iz Kosovske policije.

Žene sa Kosova koje su u konfliktnoj zoni do sada su tamo rodile 60 dece.

Kosovska policija navodi da tih 60 druge dece rođenih u konfliktnoj zoni „imaju bar jednog roditelja koji ima državljanstvo ili poreklo sa Kosova“.

Od početka rata u Siriji, u različitim periodima, na Kosovo se vratilo veliki broj Kosovara koji su ratovali uz militantnu grupu ID i druge grupe označene kao terorističke. Prema podacima kosovskih zvaničnika, povratnici su uglavnom muškarci.

Prema navodima Kosovske policije, broj lica vraćenih na Kosovo ili u druge zemlje odakle su putovali je 132, obuhvatajući tu 120 muškaraca, 6 žena i 6 dece.

Broj građana Kosova koji su se priključili ratu u Siriji počeo je da se povećava krajem 2012. i početkom 2013. godine.

„Od 2012. godine pa sve do danas, 253 osoba muškog pola su u različitim periodima putovali u zonu konflikta i oni se tretiraju kao strani ratnici, teroristi,“ navodi se u odgovoru Kosovske policije.

Broj lica umrlih u zoni konflikta je 79, od kojih je 76 osoba muškog pola ubijeno, dok su tri lica, uključujući jedno lice muškog pola, jedno lice ženskog pola i jedno dete rođeno u zoni konflikta, prema izveštajima, umrli prirodnom smrću.

Zadnjih dana, u nekoliko regiona Sirije, odvijaju se borbe između Sirijskih demokratskih snaga (SDS) koje podržavaju Sjedinjene Američke Države i ID.

Stotine civila koji su ostali u zonama gde je kontrolu imala militantna grupa ID evakuirano je proteklih nedelja iz zona gde se još uvek odvijaju borbe, među njima i žene i deca stranih ratnika, dok je pod znakom pitanja njihova readmisija.

U Ujedinjenom Kraljevstvu odvija se velika debata o javnom zahtevu za povratak koji je podnela Britanka, Šamina Begum (Shamima Begum), žena jednog pripadnika militantne grupe ID. Begum traži od Britanskih zvaničnika da joj se omogući povratak, pošto kako je izjavila, želi da podigne svoju decu u sigurnoj zemlji, dok kaže da se nije pokajala zbog njenog pristupanja militantnoj grupi.

Poziv za povratak pripadnika ID, uputio je i predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp, koji je pozvao evropske saveznike „da uzmu“ preko 800 militanata koji su uhvaćeni u Siriji.

„Sjedinjene Države traže od Britanije, Francuske, Nemačke i drugih evropskih saveznika da uzmu preko 800 ratnika (ID) koji su uhvaćeni u Siriji i da im sude,“ napisao je Tramp na Tviteru.

Nemački zvaničnici ocenjuju da će integracija ovih lica biti teška.

Ministar spoljnih poslova Nemačke, Hajko Mas rekao je da je „dosta teško“ da se organizuje readmisija evropskih državljana, koji su se u Siriji pridružili militantnoj grupi Islamska Država.

Zaokret može biti moguć jedino ako „mi možemo da garantujemo da će se ti ljudi zadržati i poslati ovde na sud,“ rekao je Hajko Mas za Nemačku televiziju ARD.

Sa druge strane, Švajcarska preferira da se njenim građanima koji ratuju za militantnu grupu, Islamska Država, sudi u zemlji gde se nalaze, a ne da se vrate u zemlju rođenja da bi se suočili sa krivičnim optužbama, rekao je ministar pravde Švajcarske, Karin Keler-Suter.

Imajući u vidu trenutne brojke, u slučaju readmisije, Kosovo bi trenutno trebalo da primi 148 muškaraca, žena i dece koji su otišli u konfliktne zone kao i 60 druge dece koje su tamo rodile žene sa Kosova, koje su se pridružile muževima u Siriji i Iraku.

Ratnici ID su uspostavili kontrolu nad nekoliko velikih delova teritorije u Iraku i Siriji 2014, stvarajući takozvani „islamski Kalifat“, ali snage koje podržavaju SAD-a su udaljile militante iz većeg dela teritorija koje su držali pod kontrolom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.