VOX POP: Severna Mitrovica u podne – još uvek prazna birališta

Izlaznost do podneva na Severu je veoma mala.

Opštinska izborna komisija Severne Mitrovice je izašla sa prvim podacima. Do 11 časova glasalo je 830 birača na 22 biračka mesta na celoj teritoriji Severne Mitrovice, uključujući i Bošnjačku mahalu, Suvi Do, Brđane i Mikronaselje, gde je koncentrisano albansko stanovništvo.

Prema nezvaničnim informacijama, u Zvečanu je do podneva glasalo oko 500 birača, sa najvećim brojem glasača u biračkom mestu u Žerovnici – njih 25.

Birački centri, njih ukupno 44 za Sever Kosova, otvoreni su jutros u 7 časova, u četiri opštine. U Severnoj Mitrovici, u 7 biračkih centara, ima 33 biračka mesta, sa 26 832 upisana birača. Birački spiskovi su stigli jutros, a doneli su ih službenici OEBS-a. Srpsko biračko telo je uglavnom koncentrisano u 3 biračka centra, škole – Sveti Sava, Tehnička i Medicinska.

Skoro je podne, a izlaznost u Severnoj Mitrovici, u delovima grada gde je koncentrisano mahom srpsko biračko telo je i dalje gotovo nepostojeća.

Povezani članci: 
 
 
 
 
 
 
 

Tako je na jednom od dva biračka mesta u Medicinskoj školi, do 11 časova glasalo 22 birača, a u Tehničkoj školi, na biračkom mestu broj 8 – glasalo je 64 birača.

Gradsku tišinu nedeljnog podneva za sada jedino ‘remete’ crkvena zvona. Danas je Sveta Trojica, a na ulicama i pred biralištima, jedinu gužvu stvaraju posmatrači, kosovska policija, KFOR, karabinjeri i članovi međunarodnih misija, pre svega OEBS-a, koji učestvuju u nadziranju izbora, kao i brojne medijske ekipe.

Građani posebno danas nisu raspoloženi da daju izjave za medije. Napetost je znatno primetnija nego u četvrtak, kada je KoSSev radio prvu anketu. Uglavnom su odmahivali rukom i sklanjali se od mikrofona. Otpor i nezainteresovanost bila je posebno vidljiva kod mlađih ljudi. Samo jedan od ispitanih građana je glasao, ali ni on, kako kaže “ne veruje u promene” i zvuči pesimistično.

Poslušajte šta su građani Severne Mitrovice rekli u anketi KoSSeva ovog podneva:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.