VOX POP Građani Severne Mitrovice o sporazumima: "Krah srpske diplomatije"; "zašto da ne – u duhu prijateljstva i razvoja dobrosusedskih odnosa"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa potpisali su prošle nedelje u Briselu sporazume o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mitrovičkom mostu. Dan nakon potpisivanja pojavio se i zvaničan dokument potpisanog sporazuma o ZSO-u, kao i obe verzije prevoda – na srpskom i albanskom. Pitali smo građane Severne Mitrovice da li su imali uvid u ova četiri sporazuma i kakav je njihov komentar na svaki od njih.

Naši sugrađani su ovoga puta bili upućeniji u potpisane sporazume i nešto spremniji za razgovor u odnosu na ranije slučajeve da ih komentarišu. Danas se nisu libili da iznesu svoj stav povodom nedavno potpisanih sporazuma, mada je i ovoga puta bilo onih koje ovi sporazumi "ne interesuju."

Jedan naš mlađi sugrađanin kaže da je čitao obe verzije sporazuma o ZSO-u – i srpsku i kosovsku, te i to da "poučen prethodnim iskustvima", više veruje kosovskoj, nego srpskoj verziji. On na ove sporazume gleda kao na potpuni "krah srpske diplomatije."

"Po onome što sam pročitao vidi se da je to još jedan neuspeh srpske diplomatije, odnosno izdaja srpskog naroda na KiM-u. Izgubili smo i ono što smo imali. Koliko sam ja razumeo, bukvalno smo dali jezero Gazivode na upravu kosovskim institucijama. Svoju rodbinu u centralnoj Srbiji pozivaćemo kao inostranstvo. ZSO nije ništa drugo nego jedno obično udruženje građana, koje bilo ko od nas može da otvori, bez izvršnih ovlašćenja i mislim da je to jedan potpuni krah srpske diplomatije," kazao je ovaj naš sugrađanin.

Naš drugi sagovornik ne vidi poboljšanje u najnovijim sporazumima, mada smatra da bi, kada je u pitanju ZSO, mogla da se "uradi jedna lepa priča", ako "dođu pravi ljudi", u šta on sumnja. Komentarišući sporazum o telekomunikacijama, on je rekao:

"Sama činjenica da pozivni broj traži Austija dovoljno govori o tome da će Priština doneti zakon i da će pozivi ka Srbiji biti međunarodni."

Kada su u pitanju sporazumi o energetici i mitrovičkom mostu, ovaj naš sugrađanin nema jasno definisan stav.

"Što se tiče energetike, ne zna se još šta će biti, tako da tu nemam neki stav. Ne zna se šta je sa imovinom i šta će biti sa jezerom Gazivode, iako mnogi kažu da će pripasti pod Prištinu – onda to neće biti dobro. A što se tiče Parka mira, tu stvarno nemam neko mišljenje – ne razumem, ako ne idu kamioni, onda će ulica biti korišćena za automobile, znači neće biti pešačke zone, jer tamo piše da samo kamioni neće koristiti ulicu, što opet znači da neće biti pešačke zone," izjavio je on.

Jedan od građana "ne vidi ništa loše" u tome da Kosovo dobije pozivni broj:

"Što se tiče telekomunikacija i ovog broja, tu ne vidim ništa loše kao ustupak Kosovu, u duhu prijateljstva i razvoja dobrosusedskih odnosa sa Albancima i ne vidim zašto da ne uradimo to."

Govoreći o Zajednici srpskih opština, ovaj naš sagovornik kazao je da će od "kompetencija Statuta", odnosno "veze sa Ustavom Srbije", zavisiti da li će to biti "uspešna priča", ili ne.

"U ovom trenutku je rano da se to oceni, ali ukoliko ne bude adekvatnog statuta sa kompetencijom, izvršnim ovlašćenjima i vezom sa Ustavom Srbije, onda je to forma bez suštine i jedan promašaj i neće imati ničeg pozitivnog za srpski narod," rekao je on i dodao da Park mira "treba da ostane tu gde jeste".

Bilo je i onih koji nisu čitali sporazume, ali se nadaju da će potpisani sporazumi "poboljšati život mladih na Kosovu".

"Nisam ih čitala, nisam ni imala interesovanje za to, mada se to tiče svih nas – kako ćemo živeti na Kosovu. Mada i ta informacija šta je urađeno neće mnogo da mi pomogne, jer je to oblast koju moraš da razumeš da bi shvatio. Nadam se da će imati bolji uticaj za građane. Bolje odlučiti nešto, nego ništa. Godinama smo pod nekim znakom pitanja i ne znamo kako treba neka budućnost da se gleda. Iskreno se nadam da će te donešene odluke poboljšati kvalitet života mladih," rekla je ova naša mlađa sugrađanka.

Neki uopšte nisu bili orni za komentar, već su kratko odgovarali "Ne znam i ne interesuje me."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.