VOX POP Građani o razgovorima u Briselu: "To je politički nešto, to ne smem da govorim, to je opasno, ali drugo nešto mislim – daj Bože da bude dobro"

U Briselu su u toku razgovoru Beograda i Pristine o telekomunikacijama, energetici i formiranju Zajednice srpkih opština. Razgovori traju do 18. juna, a sledeće nedelje se očekuje i razgovor na nivou premijera, kada će se u Briselu sastati Aleksandar Vučić i Isa Mustafa. Premijer Srbije je već najavio da predstoji "više teških datuma", među kojima je upravo sastanak 23. juna. Pitali smo građane Severne Mitrovice da li su upoznati sa trenutnim razgovorima i da li znaju o čemu se razgovara. Kao i do sada, prolaznici na mitrovičkim ulicama sa kojima smo razgovarali, nisu raspoloženi da razgovaraju o briselskom procesu, odnosno o “političkom pitanju”, primetna je nelagoda, strah, ali i upadljivo odsustvo informisanosti. Svega nekoliko građana spremno je odgovaralo na naša pitanja. 

Starija sagovornica je rekla da je čula da se vode pregovori u Briselu, i da je na redu sledeća runda pregovora:

˝Da čula jesam, pregovara se o našem Kosovu, jer oni hteli bi da ga uzmu, ali mi ga nećemo dati – bićemo uporni jer Kosovo je srpsko – to mogu da vam kažem,˝ rekla je starija sigrađanka.

Šta je sa dogovorm o struji i pozivnom broju, pitali smo je:

 ˝Ja kao starija, rođena sam u Mitovici, htela bi da ostane kao što je bilo, naše da bude, i brojevi naši i Telekom i Elektro da budu naši.˝

Iako je bio raspoložen da razgovara, jedan stariji sugrađin, čuvši pitanje o tome koliko je upućen u razgovore u Briselu, rekao je da je to “političko” pitanje, da “ne sme” da priča o tome i da je, ˝to opasno˝ a da on nije dovoljno školovan da bi znao:

˝E Boga i to je politički nešto, to ne smem da govorim, to je opasno ali drugo nešto mislim – daj Bože da bude dobro, inače za to ja nisam školovan toliko da znam˝ – rekao je on, dodavši:

˝Pa ima 23. trebaju da rešavaju nešto, treba,˝ a na pitanje da li zna koje su teme pregovora odgovorio je da ne zna.

Jedan od sagovornika je rekao da ne zna da se trenutno vode pregovori, ali da je čuo da će se u narednom periodu voditi razgovori u Briselu o Kosovu:

 ˝Sad trenutno ne, sve zavise da l’ će oni da pristanu,˝ kaže ovaj prolaznik.

On je rekao da zna o kojim temama će se govoriti u narednim pregovorma – ˝telekomunikacije, Gazivode i Telekom˝ a na pitanje kakvo je njegovo mišljenje o tim temama, rekao je:- ˝Ma ništa neće biti, uzeće oni sve, sve ima da im se da, imaju vlast svoju i tako˝ – završio je on.

Građani sa kojima smo razgovarali deluju nezainteresovano. Mnogi, srednjih godina i mlađi – odmahuju rukom, glavom i udaljavaju se užurbanim korakom, ne sačekavši ni pitanje.

˝Ne znam Boga mi – to mene ne interesuje˝ – kratko je odgovorio jedan od ispitanika.

Dva starija ispitanika su čula za pregovore i znaju o kojim će temama biti reč, a “od naših” očekuju “dobro”: ˝Od naših bi očekivao dobro, ali sve zavisi od Prištine, oni nikad nisu mogli da reše neke stvari.˝

Naglasili su da je glavni problem u Prištini, te i da naš pregovarački tim ništa ne može da uradi iz razloga što Priština neće da sprovede ono što naša strana zahteva: ˝Naši ništa ne mogu da urade jer  oni su glavna kočnica – Priština jer oni neće to da sprovedu što naši zahtevaju i Brisel˝ – završili su oni.

Jedna mlađa ispitanica rekla je da je upućena u sam proces pregovora te da je njeno mišljenje negativno u vezi sa situacijom na Severu:  

˝Da znam, čini mi se da je trenutno aktuelno o pravosuđu, ali ako me pitate za  mišljenje kako se trenutno vode – što se tiče situacije na Severu, mislim da nije povoljna, malo je više na strani Albanaca, gledaju da to dođe do nekog balansa, ali ipak samo Albanci dobijaju˝ izjavila je ona.

A što se tiče tema predstojećih pregovora koje se odnose na pozivni broj, energetiiku, kao i ZSO, ona je rekla da nije upućena o temi pozivnog broja i energetike, dok za ZSO misli da neće doći do nekoh vidljivih promena:

˝Što se tiče ZSO mislim da tu neće doći do nekih promena, ta ZSO neće imati neku zakonodavnu moć, možda čak ni izvršnu, možda nešto da će moći da daje neke preporuke i toliko, baš neće imati nekog uticaja na razvoj društva na Kosovu˝ – naglasila je ona.

Naišli smo i na prolaznika koji JE, sačekavši naše pitanje, odgovorio: ˝Ne speak to Serbian˝.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.