Kosovska agencija za akreditaciju primljena u Evropski registar kvaliteta u visokom obrazovanju

Kosovska agencija za akreditaciju (KAA) je primljena u Evropski registar kvaliteta u visokom obrazovanju (European Quality Assurance Register for Higher Education – EQAR), a ova odluka je doneta na sednici Saveta registra održanoj od 4. do 5. juna u Dablinu, saopštilo je danas kosovsko ministarstvo za obrazovanje i nauku.

"Prijem Kosova u EQAR je veoma važan za razvoj internacionalizacije visokog obrazovanja na Kosovu i doprinosi poboljšanju i unapređenju kvaliteta u visokom obrazovanju i nova je prilika da se naši studenti i institucije povežu sa evropskim sistemom visokog obrazovanja," saopšteno je iz ovog kosovskog ministarstva.

U saop[tenju se navodi da članstvo KAA u EQAR, a nakon prethodnog članstva u ENQA "svedoči o profesionalnom radu KAA i sprovođenju standarda i najbolje evropske prakse u osiguranju kvaliteta u visokom obrazovanju" i dodaju da je "Agencija za akreditaciju Kosova javna agencija za procenu kvaliteta javnih i privatnih institucija visokog obrazovanja kroz proces akreditacije za podršku razvoju kvaliteta u ovim institucijama."

Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta Srbije upisana je u Evropski registar osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju krajem 2014. godine.


Kriterijumi za uključivanje u EQAR

Kroz spoljnu reviziju, prijavljeni treba da pokažu da su suštinski u skladu sa Evropskim standardima i smernicama (ESG). Odbor za registraciju donosi odluku o "aplikantovoj suštinskoj usklađenosti" sa ESK na osnovu eksternog revizijskog izveštaja i dodatne odgovarajuće dokumentacije. 

Interesanto je da su među zemljama čije su agencije za akreditaciju članice EQAR i najrazvijenije zemlje, te i one koje nisu članice Evropske unije. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.