"Veterani OVK", studenti i opozicija protestuju u Prištini: Specijalni sud štetan za rat i kosovske institucije

Udruženja "veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK)" i Studentski parlament Univerziteta u Prištini danas u 12 časova protestuju protiv formiranja Specijalnog suda, čije je formiranje "štetno za rat i kosovske institucije", prenosi Zeri. Protest, koji su i organizovali bivši pripacnici OVK i studenti je u međuvremenu, takođe, podržao i pokret "Samoopredeljenje", navodeći da ovaj sud ima nameru da "iskrivi istorijsku istinu" i sudi "borbi za slobodu", te da natera Albance da se "kolektivno osećaju krivim" kako bi "sa sramom" prihvatili "instaliranje Zajednice". Protesti će se danas održati na glavnom trgu u Prištini, a nastaviće se prema glavnom sedištu EULEX-a. Među onima koji su podržali protest je i stranka Fatmira Ljimaja – Inicijativa za budućnost Kosova.

"Stvaranje Specijalnog suda, osim postavljanja paralelnog pravosudnog sistema na Kosovu, bez ikakve odgovornosti prema kosovskim institucijama, teži da iskrivi istorijsku istinu i sudi našoj borbi za oslobođenje. Kreiranje Specijalnog suda posebno za pripadnike OVK, predstavlja jednostranu i selektivnu pravdu. U tom kontekstu, Specijalni sud je najveća nepravda koja se dešava državi Kosovo od proglašenja nezavisnosti. Njegova istorijska i politička misija je da se Albanci kolektivno osećaju krivim i prihvate instaliranje 'zajednice' sa sramom," navodi se u saopštenju ove kosovske partije, navodi Gazeta Express.

Gazeta, međutim, dodaje i da Samoopredeljenje "još jednom pokušava da politizuje proteste na Kosovu", te i da poziva sve građane i svoje pristalice a podrže proteste.

A "ratni veterani" su na jučerašnjoj konferenciji za medije apelovali na poslanike da ne glasaju za specijalni sud, jer je "štetan za rat i kosovske institucije", navodeći i da protestuju protiv nepravde koje su im učinile međunarodne misije, prenosi Zeri.

"Ambasade i političke stranke manipulišu javnošću. Haški tribunal je bio misija UN-a, misija UNMIK-a UN-ova i EULEX je u nekom obliku UN-ov. Samo manipulišu javnim mnjenjem kako bi kod poslanika ispromovisali da glasaju za Specijalni. Zločini koji su se desili na Kosovu su ono što je napravila Srbija," rekao je Sekretar organizacije ratnih veterana OVK, Faton Klinaku, navodi Zeri.

S druge strane, predstavnik "porodica palih boraca", Džavit Jašari, izjavio je da osnivanje Specijalnog suda samo šteti "državi Kosovo", da je od početka "nepravda" dolazila od "neprijatelja", a sada ona dolazi sa osnivanjem Specijalnog suda.

"Trebalo bi se takođe snažno protiviti formiranju Specijalnog suda za koji mislim da je veoma štetan ne samo za borbu, već je štetan za vrhovnu autonomiju samih institucija, vrhovnu državnost, vrhovno pravosuđe na Kosovu i verujemo da bi trebalo ojačati pravosuđe koje imamo ovde," rekao je Jašari, dodajući da se od kraja rata krše "vrednosti Oslobodilačke vojske Kosova" podizanjem optužnica, sumnjama u rat, koje je nakon UNMIK-a nastavio EULEX.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.