Fon Kramon traži da se odmah ukinu mere Kosovu – više ne postoji razlog, lopta je u dvorištu EU

Viola fon Kramon Kallxo
FOTO: Kallxo

Izvor: Kallxo (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog jezika)

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, Viola fon Kramon, više ne vidi razlog da Evropska unija nastavi sa restriktivnim merama protiv Kosova jer je, kako je kazala, već izvršilo svoj deo obaveza za deeskalaciju situacije na Severu.

„Razlog za restriktivne mere više ne postoji. Kosovo je učinilo svoj deo za deeskalaciju situacije na Severu od maja 2023. I, štaviše, mere koje su na snazi nisu bile proporcionalne nakon napada u Banjskoj prošlog septembra. Evropski parlament je jasno i velikom većinom zatražio ukidanje mera, a ja lično podržavam da se mere odmah uklone“, rekla je Fon Kramon za Kallxo.

Ona je naglasila da je lopta sada „u dvorištu EU“.

„Što se mene tiče, kosovska strana nema šta drugo da  uradi u ovom pravcu – lopta je sada u dvorištu EU“, rekla je ona.

Fon Kramon smatra da je referendum koji je održan 21. aprila bio dobra prilika za građane Srbe da povrate kontrolu nad lokalnom upravom, ali to nisu iskoristili.

„Procesi na Severu Kosova od prošlog aprila bili su veoma bolni i štetni po uzajamno poverenje između vlasti i lokalne srpske zajednice. Ovaj referendum je bio prilika da Srbi povrate kontrolu nad lokalnom vlašću, ali ova prilika je nažalost izgubljena i veoma mi je žao“, rekla je Fon Kramon.

EU je saopštila da rezultat procesa glasanja 21.04.2024. godine u četiri opštine na Severu Kosova ne doprinosi smanjenju tenzija, da taj proces nije pomogao ni u otvaranju puta za povratak Srba u kosovske institucije, „što je od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa”.

EU je istakla da žali što Srbi nisu iskoristili pravo glasa za izbor gradonačelnika.

„EU izražava žaljenje zbog toga što kosovski Srbi na severu Kosova nisu iskoristili priliku da ostvare svoje pravo glasa i izaberu gradonačelnike koji bi bili istinski predstavnici. Rezultat ne doprinosi popuštanju tenzija i otvaranju puta za povratak Srba u institucije Kosova, što je od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa“, rekao je portparol EU, Peter Stano.

Bez iznošenja detalja kada, Stano je rekao da će Savet raspravljati o kaznenim merama koje su uvedene Kosovu.

Povezane vesti:

Vučić: Pokrenut mehanizam da se ukinu mere Kosovu – bezobrazno, nemam reči

RSE: Većina država EU za ukidanje mera protiv KosovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.