Volfang Petrič: Srbija će odlučivati o tempu Kosova u približavanju EU

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo, Volfgang Petrič, u intervjuu datom za Kosovapress, istakao je da je od nacionalnog interesa za Kosovo osnivanje Specijalnog suda kako bi se kosovsko društvo suočilo sa prošlošću, krenulo napred i imalo bolju budućnost. On je rekao i da je Srbija mnogo više napredovala u procesu evropskih integracija, te da će "ona odlučivati o tempu Kosova u približavanju EU", a to znači da je u interesu Kosova da "igra konstruktivnu ulogu u ovim veoma teškim pregovorima i u stvaranju dobrosusedskih odnosa sa vladom Srbije, sa Beogradom i sa kosovskim Srbima".

"Veoma je važno da ne zaboravite svoju prošlost, već da se suočite sa njom. Dolazim iz Austrije i Austrija je takođe bila prilično uključena u ratne zločine. Kada rešavate sopstvene ratne zločine, tada imate veliku prednost po pitanju suvereniteta, to znači da osetljiva pitanja ne prepuštate u ruke Međunarodnog suda pravde u Hagu (ICTY), ili nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji, ili drugom sudu, već to radite sami i to je mnogo prihvatljivije za vaše građane," kaže Petrič.

Petrič smatra da uprkos protivljenju opozicije uspostavljanju Specijalnog suda za Kosovo, kosovski parlament treba da "deluje u interesu Kosova, to znači da bi trebalo da glasa za osnivanje specijalnog suda.

"Imate demokratski izabranu vladu i parlament, ali ja verujem da će parlament raditi u interesu Kosova i glasati za sud. Ja znam da je veoma teško baviti se prošlošću, ekstremno je kontraverzno, ali je absolutno neophodno da se složimo oko pitanja prošlosti, a jedno od njih je pitanje suda," naglasio je.

Volfgang Petrič je govorio i pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije, za koji kaže da je ključan u progresu dve zemlje u nastojanju da postanu članice EU.

"Napredak zavisi u mnogome od razgovora u Briselu i otvaranja prvih poglavlja sa Srbijom. Na jedan način, ovo je paradoks, kako su ove dve zemlje povezane u ovom procesu. Srbija je mnogo više napredovala u smislu evropskih integracija, i ona će odlučivati o tempu Kosova u približavanju EU, što znači da je u interesu Kosova da igra konstruktivnu ulogu u ovim veoma teškim pregovorima i naravno u stvaranju dobrosusedskih odnosa sa vladom Srbije, sa Beogradom ali takođe sa narodom, sa kosovskim Srbima," rekao ja Petrič.

Petrič je u nastavku dodao da EU ne želi probleme unutar svojih okvira, odnosno da prihvati nove članice dok one ne reše susedske probleme. Prema njegovim rečima, EU uvek ističe primer nerešenog problema Kipra, a to neće dozvoliti da se ponovi i zato je Brisel zauzeo tako striktan pristup, rekao je Petrič u intervjuu za Kosovapress.

Ovaj međunarodni visoki zvaničnik gostovao je na drugoj prolećnoj školi za mlade diplomate Kosova “Regionalna saradnja i bezbednosni izazovi” koju u Peći organizuje Diplomatska akademija Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.