Priština: Zastava Albanije na pola koplja, bez ujedinjenja prava albanskog naroda neće biti ispunjena

"Bez ujedinjenja Albanaca prava albanskog naroda neće biti ispunjena," poručio je danas predstavnik Udruženja ratnih veterana, Džavit Jašari, na sahrani osam kosovskih Albanaca – Džafera Zumberija, Mirsada Ndrecaja, Valjona Kabašija, Turgaja Gašija, Samida Kastriotija, Arbena Redžaja, Hisena Rušitija i Fatljuma Višesela, koji su ubijeni u sukobima u Kumanovu 9. i 10. maja. Osmorica kosovskih Albanaca sahranjena su danas u Prištini na "groblju mučenika". Uz korpus uniformi sa amblemima UČK-a (Oslobodilačke vojske Kosova), ogroman broj građana, mladih sa kečetom na glavama, uz "nacionalne zastave", kako zastavu Republike Albanije nazivaju kosovski mediji, ali i snažne poruke o ujedinjenju Albanaca, kosovski Albanci su ponovo odali počast "palim borcima" – za makedonske vlasti – teroristima. Sahranama su i danas prisustvovali neki od poslanika kosovske skupštine iz Alijanse za budućnost Kosova i pokreta "Samoopredeljenje", ali i Demokratske partije Kosova. Kosovski mediji, međutim, prenose i da kosovske institucije "nemaju hrabrosti" kada je u putanju "slučaj Kumanovo", a ubijene kosovske Albance sada nazivaju i vojnicima. Opština Priština odlučila je i da jednu od svojih zastava u blizini punkta "Đeneral Janković" prema Makedoniji spusti na pola koplja, kako bi odala počast ubijenim kosovskim Albancima, takođe prenose kosovski mediji. 

"Dolazim sa mesta gde se bitka desila 9. maja. Uz svu bol koju osećate, porodice treba da budu ponosne na svoje sinove. Njihova posvećenost rešavanju nacionalnog pitanja odvela ih je 9. maja u Kumanovo. Oni su stalno bili u ratu od 2001, zahtevajući rešavanje pitanja Albanaca. Njihovo herojstvo i dela u Kumanovu čine ih besmrtnim. Duboko sam uveren da ceo svet, Kumanovo i Albanija, nikada neće zaboraviti ove ljude," rekao je nekadašnji komandant Oslobodilačke nacionalne armije, Hisni Šaćiri, prenose kosovski mediji. 

Alijansa za budućnost Kosova, Samoopredeljenje, ali i Demokratska partija Kosova

I na ovoj sahrani su se pojavili kosovski poslanici, a ovog puta i jedna od poslanica iz redova stranke Hašima Tačija – Demokratska partija Kosova.

Kosovski mediji tako prenose da su na sahrani viđeni Donika Kada Bujupi, Lahi Brahimaj, Time Kadriaj, Rasim Seljmanin, Pal Lekaj iz Alijanse za budućnost Kosova, Glauk Konjufca iz Samoopredeljenja, ali i Ganimete Musliju iz PDK. 

UÇK uniforme i na sutrašnjoj sahrani: albanski narod "u crnini"; slabost međunarodnih misija

Kosovske institucije nemaju hrabrosti

Politički analitičar, Halil Matoši, u razgovoru za Radio slobodna Evropa smatra da kosovske institucije "nemaju hrabrosti" i iznad svega, "nemaju kontrolu nad ljudima i raznim interesnim grupama, ili paravojnim grupama", prenose kosovski mediji. 

"Ali Mustafa (premijer) sa Skender Hisenijem (ministar unutrašnjih poslova) ne kontrolišu ove grupe bivših ratnih veterana OVK i druge. Ovde je problem. Oni nemaju ni hrabrosti da se distanciraju, dok su angažovani da Makedoniju zaštite kao jedinstvenu," smatra Matoši.

Interesantno je da za razliku od načina izveštavanja o pogrebnoj ceremoniji i odavanju počasti Begu Rizaju, ovoga puta kosovski mediji o današnjoj sahrani listom objavljuju kratke tekstove sa 'tehničkim' informacijama o "ceremoniji", ali uz dominirajuće galerije fotografija i video zapisa. 

 

Fotografije: KosovaPress

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.