O Zajednici srpskih opština bez kosovskih Albanaca

Predstavnici kosovskih Albanaca izostali su sa današnje runde tehničkog dijaloga o normalizaiji Beograda i Prištine, pa je razgovor o Zajednici srpskih opština u Briselu protekao bez njih, saopštio je novinarima šef kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. 

Umesto uobičajene forme dijaloga, beogradska delegacija na čelu sa Đurićem provela je nekoliko sati u sedištu Evropske službe za spoljne poslove sa bliskim saradnicima šefice evropske diplomatije, Federike Mogerini, koja je pokrovitelj dijaloga.

"Nedolazak kosovskih Albanaca predstavlja uvredu i nepoštovanje domaćina," izjavio je Đurić, dodajući da je Vlada Kosova danas u Brisel umesto vicepremijerke, Edite Tahiri, poslala isključivo predstavnike Srba u kosovskim institucijama, pokušavajući tako da izbegne dijalog o ZSO.

On je kazao da je i pored toga zadovoljan rezultatom današnjih razgovora, da su stručnjaci EEAS sa mnogo razumevanja saslušali stavove beogradske strane o strukturi i ovlašćenjima ZSO i da će sa njma razgovarati i sutra.

"Dobili smo vrlo pozitivne signale, stvari su se zakotrljale i mi idemo dalje," rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.