Voker sa Kosova: Radim na projektu za ujedinjenje Albanaca

Posle Rame, Tačija, Musljijua…večeras i Voker. Radim na projektu za ujedinjenje Albanaca. Oni su se ujedinili 90-tih kako bi oslobodili Kosovo, ali sada je vreme za poslednji korak – poručio je nekadašnji ambasador misije OEBS, Vilijam Voker sa Kosova, prenose prištinski mediji. On je, kako navode, govorio na svečanosti organizovanoj povodom 17. godina od osnivanja Alijanse za budućnost Kosova, koju predvodi Ramuš Haradinaj. Time je nastavljena serija najnovijih prolećenih izjava zvaničnika i javnih ličnosti o ujedinjenju Albanaca.

Pročitajte još:

Musljiju: "Podržavamo Tiranu i Prištinu za ujedinjenje Albanije i Kosova ali ne bez Preševske doline!"

Tači u korak sa Ramom: Ako se vrata EU zatvore, svi Albanci će živeti u jednom prostoru

Rama: "Mali savez" sa Kosovom moguć ukoliko Brisel okrene leđa regionu

"Cilj ovog projekta na kojem radim – je za sve Albance na Kosovu, u dijaspori, u Albaniji. Radim na zajedničkom projektu za njihovo ujedinjenje. Tako da sam došao ovde i osnovao ovaj projekat, koji sve Albance, gde god da su, dovodi u jedan zajednički projekat, kako bi se Albanci ujedinili. Albanci u svetu su se ujedinili 90-ih, isključivo u jednu svrhu – oslobađanje Kosova. Ja sam bio sa njima kada su proglasili nezavisnost, svi Albanci su se okupili i zajedno slavili. Sada je, posle nezavisnosti, vreme za poslednji korak, a to je da se svi vi ujedinite i materijalizujete sva ta dostignuća," rekao je Voker,  prenosi Kosovapress.

On, međutim, o ostalim detaljima svog "projekta ujedinjenja", kako ga je i sam nazvao, nije govorio.

Ovaj bivši američki diplomata, po sopstvenom priznanju, često boravi na Kosovu. Tako je početkom marta prisustvovao protestu u Prištini, organizovanom zbog privođenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj, po poternici iz Srbije, zbog ratnih zločina. On je i januara boravio na Kosovu, kada je povodom 18. godina od slučaja "Račak", u ovom mestu, otkrivena statua sa njegovim likom. Voker je i tada osudio privođenje Haradinaja u Francuskoj, navodeći da je sramota što srpske poternice još uvek važe u ovoj zemlji.

O Slučaju Račak

Vokeru zbog Račka Nagrada narodnog heroja i zahvalnosti i statuta sa njegovim likom

Voker je i 2015. godine prisustvovao obeležavanju godišnjce slučaja "Račak", kada su mu u Dečanima uručene dve nagrade – "Nagrada narodnog heroja Škeljzena Haradinaj.

Voker inače u srpskoj javnosti važi za jednog od najnepopularnijih zapadnih zvaničnika, i njegovo ime se na Balkanu pre svega povezuje sa tzv. slučajem "Račak" – oružanim sukobom između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca, tokom akcije policije u opštini Štimplje na Kosovu i Metohiji, 15. januara 1999. – kako i danas tvrde srpski izvori, odnosno "masakrom nedužnih civila", kako je tada naveo tadašnji šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker.

Upravo je ovaj Vokerov navod nagovestio i poslužio kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije od strane NATO-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.