RSE: Tužilac zatražio novčanu kaznu za dvoje ruskih državljana

KP policija
Foto: KoSSev

Ruski državljani su, kako saznaje RSE, kosovskim nadležnim vlastima saopštili da su krenuli za Lukovsku banju na jugu Srbije, ispod Kopaonika u blizini graničnog prelaza Jarinje te da ih je navigacioni sistem doveo do granice sa Kosovom, gde su navodno i kosovskim vlastima priznali da nisu ni planirali da uđu na Kosovo. Ponovnim pokušajem da stignu do te banje ušli su na sporedni put gde ih je zatekla kosovska policijska patrola nakon čega su pritvoreni.

Tužilac Bakić izjavio je ranije za Radio Slobodna Evropa da su oni prvobitno pokušali da pređu granični prelaz Jarinje kako bi ušli na Kosovo, ali da su usled nedostatka vize bili vraćeni. U pitanju su, kako je naveo tužilac, Egor Igorević (Igor Krasikov) i Marina Vladimirovna Krasikova.

„Dva državljanina Rusije su pokušali i legitimisali se da na redovan način uđu na teritoriju Kosova na graničnom prelazu Jarinje, u 10:26. Međutim, kako nisu ispunjavali uslove za to, nisu imali vizu i boravišnu dozvolu, odnosno mogućnost da borave na Kosovu, oni su vraćeni sa graničnog prelaza. Onda su iskoristili alternativni put u selu Šerpelj, i pokušali su da pređu granicu ilegalno. Tu ih je zatekla patrola, privela ih i procesuirala. Ja sam ih sinoć zadržao 24 sata u pritvoru. Danas radimo na obradi tog slučaja i oni će verovatno posle podne izaći pred sudiju i nakon toga ćemo da vidimo šta dalje“, izjavio je Bakić.

Dodao je da u trenutku privođenja nije bilo ovlašćenog prevodioca koji bi mogao da razgovara sa njima, što će im biti omogućeno danas. Na osnovu toga, prema rečima Bakića, saznaće se kuda su krenuli i zašto.

Bakić je rekao da su bili u vozilu cetinjskih tablica, odnosno rent-a-car vozilo iz Budve.

Odlukom tužioca ruski državljani su pritvoreni, a automobil je konfiskovan.

Hapšenje se desilo 13. januara ujutro, u selu Šarpelj, opština Leposavić, na krajnjem severu Kosova u pograničnom pojasu sa Srbijom.

RSE

Vest o privođenju dvoje ruskih državljana zbog „ilegalnog prelaska granice“  u Leposaviću danas je preplavila kosovske medije, dok je ista vest o dva državljana Albanije, takođe privedena i zadržana juče u Leposaviću zbog istog krivičnog dela, prošla neopaženo. Kada su ruski državljani u pitanju, u kosovskim medijima je bilo moguće pročitati i spekulacije o navodnoj elektronskoj opremi koja je pronađena u njihovom posedu, čega nije bilo u zvaničnom policijskom izveštaju ili izjavama nadležnih.

Povezane vesti:

KP: Državljani Rusije i Albanije uhapšeni u Leposaviću zbog „ilegalnog prelaska granice“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.