VOA: Sjedinjene Države pozvale Kosovo i Srbiju da nastave dijalog

Sjedinjene Države pozvale su Kosovo i Srbiju da nastave dijalog, pošto je susret dve strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata, javlja VOA.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, izjavio je na konferenciji za medije da Vašington pažljivo prati situaciju.

„Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi, u partnerstvu sa EU, to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave“, rekao je Prajs.

Zvaničnik Stejt departmenta precizirao je da Vašington u potpunosti podržava dijalog – rekavši da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar, uz ambasadora SAD-a u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prate razgovore između Prištine i Beograda.

„Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu – tako i u SAD-u“, ukazao je Prajs.

O jučerašnjem sastanku u Briselu detaljnije čitajte u: (AŽURIRANO) Mediji o razgovorima u Briselu: Završena i druga runda, čeka se obraćanje Borelja

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i tablice

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.