Vlast optužuje opoziciju da je ona dala milione evra za potrošenu struju na Severu

Dalekovod, struja
Foto: KoSSev

Prethodna kosovska vlada izvršila je transfer od 10 miliona evra KOSTT-u za utrošenu električnu energiju na Severu, kazao je kosovski ministar finansija Hekuran Murati na jučerašnjoj sednici kosovske skupštine.

To je prema rečima sadašnjeg kosovskog ministra, Muratija – bilo 26. novembra kada su u vladi bili LDK, AAK i Nisma, a transfer više miliona evra KOSTT-u izvršio je tadašnji ministar ekonomije i životne sredine, Bljerim Kuči (Blerim Kuqi).

„Kurtijeva vlada nije izvršila takav prenos, vi ste to učinili. Odluka je doneta u avgustu i što je zanimljivo da se naglasi, transfer izvršio ministar AAK-a Bljerim Kuči. Pitajte ga da li je izvršio transfer od 10 miliona KOSTT-u, za plaćanje električne energije na severu“, rekao je on.

Murati je kao neistinite ocenio tvrdnje koje su nekoliko puta izrečene – a to da je vlada odlučila da KOSTT-u da 11 miliona za plaćanje električne energije na Severu.

„To je neistina, ovo je kleveta, čak su i opozicioni poslanici u Odboru za ekonomiju rekli da bi Vlada trebalo da ‘ih plati’ „.

Podsetio je još jednom na to da su i sami opozicioni poslanici rekli da električnu energiju na severu treba platiti.

Podsetimo, početkom maja, poslanici u kosovskom parlamentu usvojili su preporuke skupštinskog odbora povodom zahteva da KOSTT obezbedi sredstva za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu Kosova.

Reč je o iznosu od oko 11 miliona evra, a odluka je doneta na osnovu predloga šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Mimoze Kusari Ljilje (Lile), koju je prethodno usvojio Odbor za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu – da KOSTT, umesto vlade, preuzme odgovornost za plaćanje troškova za struju u narednih šest meseci.

Predlog Odbora:

1. KOSTT mora da na mesečnom nivou podnosi podatke funkcionalnoj komisiji o odstupanjima električne energije u opštinama – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić u narednih šest meseci, počevši od aprila 2021.

2. Da KOSTT funkcionalnoj komisiji na mesečnom nivou prezentuje troškove električne energije od 1. januara 2018. do 1. aprila 2021;

3. Da KOSTT predstavi funkcionalnoj komisiji na mesečnom nivou rešenje za preusmeravanje električne energije u četiri opštine na Kosovu -Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

4. KOSTT je ovlašćen za pokrivanje odstupanja električne energije u četiri opštine (Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok) prema rešenju koje je predstavio i odobrio funkcionalni odbor koristeći prihode iz sopstvenog budžeta, sredstva koja će biti nadoknađena dividendom ili bilo kojim drugim mogućim mehanizmom.

5. Vlada Kosova je dužna da u roku od 6 meseci obezbedi celokupan iznos procesa ulaska u sistem naplate u skladu sa važećim pravilima i zakonima u saradnji sa strankama odgovornim za obračun potrošačima za električnu energiju u četiri opštine (Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan).

Poslanici Srpske liste tada su kazali da neće da podrže preporuke ovog odbora i zatražili da se licenciraju dve kompanije na Severu Kosova koje bi vršile distribuciju električne energije.

Šefica parlamentarne grupe LVV, Mimoza Kusari Ljilja (Lila) tada je podsetila da postoji rezolucija još od 2018. godine kojom je zatraženo od Regulatorne kancelarije za energetiku (RKE) i KEDS-a da pronađu rešenje u vezi sa troškovima za struju na Severu Kosova.

Takođe, tada je podsetila i na to da je decembra meseca prošle godine Kosovo primljeno u ENTSO-E i pridružilo se regulatornom bloku sa Albanijom, te ukazala na neophodnost pronalaska trajnog rešenja za ovo pitanje.

Pročitajte još:

Priština: Usvojene preporuke za pokrivanje troškova za električnu energiju na Severu

Kosovska skupština u četvrtak odlučuje o načinu plaćanja utrošene električne energije na severu

LVV u Odboru za ekonomiju zahteva da se za građane na severu više ne plaća struja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.