Kosovska skupština u četvrtak odlučuje o načinu plaćanja utrošene električne energije na severu

FOTO: KOSTT

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Pet preporuka Odbora za ekonomiju, trgovinu, industriju i preduzetništvo biće razmotreno u četvrtak na plenarnoj sednici Skupštine Kosova. Jedna od preporuka Pokreta Samoopredeljenje, koja će biti razmotrena na sednici, jeste ovlašćenje Operatora sistema, prenosa i tržišta da u narednih šest meseci plaća troškove električne energije građanima u četiri severne opštine.

„Ovlašćuje se N.P. KOSTT za pokrivanje odstupanja električne energije u četiri opštine u zemlji (Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan), prema rešenju koje je predstavila i odobrila funkcionalna Komisija, koristeći prihode iz sopstvenog budžeta, sredstva koja će biti nadoknađena dividendom ili bilo kojim drugim mogućim mehanizmom“, kaže se u preporuci.

Ova preporuka opozicionih poslanika nije podržana u Odboru i ne očekuje se da će dobiti podršku čak ni na plenarnoj sednici. Štaviše, predsedavajući Komisije Ferat Šalja (Shala) pozvao je KOSTT da ne sprovede ovu preporuku. Prema njegovim rečima, plaćanje električne energije na severu na ovaj način ugrozilo bi finansijsku stabilnost KOSTT-a.

„Čak i sada, ako se kaže da im plaća KOSTT, KOSTT je sastavni deo, 100 posto države, parlamenta, Kosova. To je isti budžet, isti novac. Dakle, zarad političke taktike, vidi se, vlada Kurtija želi da odnese javni novac na sever na druga vrata, preko KOSTT-a, čineći dvostruko veću štetu“, izjavio je on.

Usprotivila mu se i Alijansa za budućnost Kosova. Poslanik Palj Ljekaj (Pal Lekaj) naglasio je da je vlada Kurtija došla na vlast uz obećanje da neće platiti ni centa za električnu energiju koju troše Srbi na severu.

„Za nas je vrlo nejasno kako stranka sa navodno levičarskim programom krši glavni princip levičarskih centara, a to je ravnopravnost građana. Isplatom ovog duga, vlada Kurtija odlučila je da legalizuje i pomiri se sa kriminalom na severu, o kojem godinama trubi. Mi smo kao Alijansa za budućnost Kosova protiv plaćanja električne energije srpskim opštinama na severu i kao jedino rešenje za izlazak iz ove situacije vidimo stvaranje privatnog energetskog regulatora u severnim opštinama“, izjavio je Lekaj.

U slučaju da ovo pitanje ne dobije odobrenje od Skupštine Kosova, vlada bi trebalo da dodeli 11 miliona evra KOSTT-u, kako se zahteva, za pokrivanje gubitaka od snabdevanja električnom energijom u opštinama sa srpskom većinom.

U odgovoru za Kohu, KOSTT je rekao da oni neće imati problema sa plaćanjem, ali je neophodno dugoročno rešenje ovog problema.

„Neophodno je dugoročno i stabilno rešenje situacije u severnom delu zemlje, koja se kratkoročno rešava problemom snabdevanja“, kaže se u odgovoru KOSTT-a.

Prema podacima KOSTT-a, potrošnja električne energije u poslednje tri godine povećana je u severnim opštinama Kosova. U 2020. godini potrošnja na severu bila je 329 GWh ili 13% veća u odnosu na 2019. Prema procenama KOSTT-a, od aprila 2021. do kraja ove godine, troškovi električne energije za pokrivanje potrošnje na severu Kosova biće oko 11 miliona, ukoliko se snabdevanje bude vršilo mahom iz uvoza. U decembru 2020. godine, KOSTT je počeo da kupuje energiju za pokrivanje gubitaka sredstvima koja je dodelila Hotijeva vlada, kako bi sprečila odstupanja od evropskih operatora prenosnog sistema, što je takođe uslov KOSTT/ENTSO-Sporazuma o povezivanju. Sada, stupanjem na snagu KOSTT/ENTSO-E sporazuma o priključenju, odstupanja u evropskom prenosnom sistemu nisu dozvoljena i KOSTT ima obavezu da sistem uravnoteži u suprotnom, KOSTT se suočava sa posledicama.

„U trenutku kada je Kosovo/KOSTT postalo nezavisno od SMM bloka (Srbija, Crna Gora, severna Makedonija) i postalo je nezavisno regulatorno područje u okviru CA bloka (Albanija-Kosovo), svako preusmeravanje područja koje pokriva kosovski elektroenergetski sistem, smatralo se preusmeravanje Kosova i KOSTT-a kao odgovornog entiteta za uravnoteženje, i ima obaveze iz Sporazuma o priključenju da pokriju ovo odstupanje. U suprotnom, biće predviđene kazne koje imaju veće troškove“, navodi se dalje u odgovoru Operatora sistema, prenosa i tržišta.

Od posleratnog perioda, država Kosovo i njeni građani plaćali su struju u različitim oblicima stanovnicima severnog dela Kosova. „Koha“ je pokušala da dobije odgovor od ombudsmana da li se u ovom slučaju na građane primenjuju dvostruki standardi, ali oni nisu odgovorili.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.