Koha: SAD pozivaju na hitnu suspenziju taksi

kamioni granica
Foto: AP/Ilustracija

„Država koja namerava da zaključi konačni sporazum između Kosova i Srbije u Beloj kući, preko diplomatske misije u Prištini, zatražila je od Vlade Kosova da suspenduje odluku o porezu kako bi im se pružila prilika da postignu sporazm, nova je i još jedna u nizu poruka američke ambasade,“ piše Koha Ditore.

U odgovoru za prištinsku Kohu, iz ambasade poručuju da SAD ne vide nikakvu korist od kosovskog nametanja poreza od 100 odsto na robu iz Srbije.

„SAD su od kosovskog rukovodstva više puta tražile da odmah obustave uvećan porez na robu iz Srbije i BiH. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mera od strane Kosova,“ poručuju.

SAD „snažno ohrabruju“ usredsređivanje na suštinske ciljeve Kosova, koji su, kako je prenela Koha, „evropska budućnost i normalizacija odnosa sa Srbijom“.

Da Vlada SAD-a smatra da bi „pozitivan korak bio ukoliko bi kosovska vlada u ovom trenutku suspendovala carine“, rekao je i novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet u nedavnom intervjuu za KoSSev.

„Iskreno, mislim da su, i vlada u Prištini, i vlada u Beogradu preduzele neke korake u prošlosti da pokažu koliko su opasne, te da imaju prednost koju mogu da iskoriste protiv druge strane. Ali ono što me sada više zanima jeste to da vidim kakve korake dve strane mogu da preduzmu kako bi pokazale koliko su posvećene procesu dijaloga i napretku,“ rekao je tada Kosnet.

Vlada Kosova uvela je 6. novembra carinske dažbine na 10 odsto od vrednosti robe,  kasnije 21. novembra i na 100 odsto, a potom 28. decembra istu meru proširila i na proizvode stranih kompanije koja se proizvode i uvoze iz Srbije i koji su do sada bili na listi proizvoda koji se izuzimaju iz prethodnih mera protiv robe iz Srbije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.