Mitropolit: Isceljuje se ovaj virus ali i oni još opakiji koji ljudima vladaju

FOTO: Mitropolija crnogorsko-primorska

“Najbolja vakcina za isceljenje svih virusa i onih duhovnih, duševnih i telesnih je Sveti Vasilije”, i danas je ponovio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Na dan Sv. Vasilija, veliki pravoslavni praznik, u Ostrogu je pred velikim brojem vernika kazao da je dobro da naučnici pronađu vakcinu protiv virusa, ali dok se ta vakcina ne pronađe, tu je, kazao je, Sveti Vasilije, “vakcina koja deluje kroz vekove”.

“Molitvama svih vas, ali dejstvom sile Božje i Svetog Vasilija, osećam i vidim da se isceljuje i ovaj virus ali da se isceljuju još opakiji virusi koji vladaju ljudima ovde u ovom svetu, a to su virusi bogomržnje i bratomržnje, najopakiji virusi koji gospodare i za koje je najbolja vakcina ovaj sveti dan i ove svete mošti”, kazao je mitropolit Amfilohije nakon liturgije, prenela je Mitropolija crnogorska.

“Daće Bog da se ponovo otvore granice, kad se otvore granice između ljudskih srdaca. Jer, Bog je dopustio ovakve viruse ne da bi razdvojio ljude, da bi ih udaljio fizički. Bog pusti viruse ne bi li se ljudi iznutra srodili jedni s drugima ljubavlju, bratoljubljem i bogoljubljem, ljubavlju koja se otkrila ljudima i podarila u ličnosti Hrista Bogočovjeka, iscelitelja od svih virusa, pa i od ovoga virusa”.

Beli manastir uklesan u steni iznad Bjelopavlića jedna je od najpoštovanijih pravoslavnih svetinja, dok se Vasilije Ostroški, čije se mošti čuvaju u njemu, smatra jednim od najvećih svetaca i čudotvoraca u pravoslavlju. U manastir dolazi veliki broj posetilaca tokom čitave godine, a svakog 12. maja pod Ostrog se slije reka ljudi.

Policija danas nije zaustavljala građane koji su išli u manastir da se poklone moštima Svetog Vasilija Ostroškog, ali ih je na liturgiji, kako je javila Mitropolija, bilo znatno manje nego ranijih godina.

Zabrana okupljanja je i dalje na snazi ali je od juče u Crnoj Gori dozvoljeno vršenje verskih službi pod određenim uslovima.

U verskom objektu može se nalaziti jedna osoba na 10 kvadrata, dok izvan može biti maksimalno 20 lica.

“Samo treba da poštujemo sve zahteve Nacionalnog koordinacionog tela, to je nasušna potreba, da se drži odstojanje”, rekao je ranije mitropolit Amfilohije, preneo je portal Sabornik.

Кako javlja ovaj portal, građani su, kao i prethodnih godina, morali da automobile ostave kod crkve Sv. Stanka odakle su manastirskim prevozom ili peške išli do Gornjeg manastira.

Iz manastira su zamolili građane, koji se nalaze i izvan kapija manastira, da stanu u dva reda kako bi držali propisanu distancu, a redari su im delili maske.

U Mrkonjićima, rodnom selu ovog Svetitelja koje se nalazi u Popovom Polju nedaleko od Trebinja, liturgiju su služila dvojica episkopa – aktuelni zahumsko-hercegovački Dimitrije zajedno sa umirovljenim Atanasijem.

Ovaj episkop je među prvima u SPC izdao uputstvo o merama zaštite tokom pandemije.

”Imali smo ovaj period u kom smo bili malo uskraćeni za neku formu crkvenog života, ali punoća nam nije bila oduzeta, mi smo se svo ovo vreme pričešćivali iako se nismo okupljali na Službe Božije. Daj Bože da smo to vreme iskoristili da steknemo mir u srcima. Da smo to vreme iskoristili da zavolimo jedni druge, da ne osuđujemo jedni druge, da prizivamo mir u srcima svih nas”, rekao je Vladika Dimitrije, takođe prenosi Sabornik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.