Vlada Srbije zatvara carinski terminal u Preševu

Carinski terminal Preševo

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Uz obrazloženje da je opao uvoz i izvoz, Vlada Srbije zatvorila je carinski terminial u Preševu, prebacivši ga u Vranje, 40 kilometara od granice. Zatvaranje ovog terminala izazvalo je reakcije u Preševskoj dolini, gde se smatra da ova odluka ima političku pozadinu.

Ministarstvo finansija Srbije, uprava carina, u saopštenju za javnost, najavilo je da će carinski terminali biti zatvoreni u Preševu a isti će biti prebačeni u grad Vranje, oko 40 kilometara od Preševa. Zbog toga će doći do pada uvoza i izvoza i poteškoća za finansiranje ove institucije u Preševu.

Šef Finansijske službe u Opštini Preševo Besnik Sadiku ocenio je štetnim zatvaranje carinskog terminala, izveštava Radio televizija Kosovo.

Zatvaranje carinskog terminala podstaklo je i reakcije civilnog društva. Besim Šabani iz NVO „Agencija za razvoj-Preševo“, kritikovao je vladu u Beogradu zbog nedostatka spremnosti za ekonomski razvoj opštine Preševo, gde živi preko 95% Albanaca.

Iz Preševa je prvo otišao sud, tada je zatvoreno nekoliko banaka, ostavljajući samo jednu u čitavom gradu, zatim je Poreska uprava raspuštena i napokon je rasformiran i carinski terminal. U takvim okolnostima se Preševo od centra, pretvara u lokalnu zajednicu sa nadležnostima na centralnom nivou u Vranju, koje se nalazi na 40 kilometara od Preševa, zaključuju ekonomisti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.