NE: Vlada Srbije daje 28 miliona za projekte na Kosovu, uključujući nadzor

nadzorne kamere
FOTO: Pixabay

Vlada Srbije opredelila je skoro 28 miliona dinara za „unapređenje inovacionih kapaciteta“ na Kosovu, što uključuje projekte „uspostavljanja integrisanih sistema nadzora i kontrole“.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, ova sredstva koriste se za realizaciju projekata kojim se implementiraju nove tehnologije u okviru koncepta „pametnih i bezbednih gradova”.

Novac je namenjen za unapređenje „inovacione infrastrukture“ u oblasti bezbednosti, mobilnosti i transporta, javnih i komunalnih usluga, digitalizacije u javnom sektoru, zaštite životne sredine i razvoja inovacionog preduzetništva.

U sferi bezbednosti finansiraće se „uspostavljanje integrisanih sistema nadzora i kontrole, sistema upozorenja u situacijama ugrožene bezbednosti, sistema za reagovanje u vanrednim situacijama i dr.“

Za sredstva će moći da konkurišu lokalne samouprave sa Kosova, a program sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, Nenada Popovića.

Aktivnost za koju su odobrena sredstva, kao i sva plaćanja u vezi sa njenom realizacijom, mora biti započeta nakon potpisivanja ugovora, a plaćanja izvršena do 31. januara 2020. godine, dok se pravdanje utrošenih sredstava mora izvršiti najkasnije do 31. marta 2020. godine

Nova ekonomija

Kako je Insajder pisao, u vreme kada je 2012. godine na čelu Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju bio Aleksandar Vulin, odobrena je i unapred plaćena ugradnja sistema za video nadzor u opštini Zvečan na Kosovu. Taj posao vredan oko 900.000 evra dobila je privatna firma „DBS Konsel“ iz Beograda, a u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije ukazano je na moguću vezu između porekla novca za kupovinu stana Aleksandra Vulina i sporne nabavke ugradnje sistema video nadzora u opštini Zvečan. Ovaj projekat Kancelarije za KiM više puta se nalazio u centru brojih kontroverzi, a često se i pominje kada u opštinama na Severu dođe do izvršenja nekog krivičnog dela, koja ostaju nerasvetljena uprkos navodnoj dobroj pokrivenosti video nadzorom.

Proitajte još:

Sumnjiva nabavka kamera za Kosovo – moguće poreklo novca za Vulinov stan?

Gde su kamere od 1.000.000 evra? SAP KiM traži pomoć od Rodoljuba Šabića

SAP KiM: Gde su kamere?; Kancelarija za KiM: Odavanje službene tajne krivično delo

Civilna zaštita: Kamere postavljene na Severu Kosova

AP KiM: K. Mitrovica bez kamera na koje je Vulin utrošio gotovo 106.000.000 dinara

Severna Mitrovica: Završena integracija pripadnika Civilne zaštite u kosovske institucije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.