KIP: Godina bez optužnica za korupciju protiv visokorangiranih lica

Kosovsko Specijalno tužilaštvo i tokom ove godine izbegava odgovornost za vođenje slučaja korupcije, od januara do 30. septembra ove godine, nije podignuta nijedna optužnica protiv visokorangiranih osoba zbog sumnji da su upleteni u korupciju, rečeno je na konferenciji Kosovskog instituta za pravdu juče u Prištini.

Pored toga što izostaju konkretne aktivnosti tužilaštva u borbi protiv korupcije, iz KIP-a navode i da Specijalno tužilaštvo nema tužioce koji su specijalizovani za korupciju za privredni kriminal.

S druge strane, kada su u pitanju sudski procesi u vezi sa korupcijom koji su ranije otpočeti, a vođeni su tokom ove godine, KIP navodi da je za njih bio karakteristično veliki broj odlaganja saslušanja, ali i nedostatak transparentnosti.

Borba protiv korupcije i vladavina prava su glavni zahtevi evropskih institucija koji se postavljaju kosovskim vlastima kada se radi o procesu vizne liberalizacije za Kosovo. Ipak efikasnost kosovskih institucija u ovoj oblasti, kako često upozoravaju nevladine organizacije, nije dovoljna.

I pored toga, kosovski premijer u ostavci, Rauš Haradinaj, više puta u toku poslednjih par meseci je najavljivao da će Kosovo ipak dobiti viznu liberalizaciju do kraja ove godine.

Najnoviju najavu Haradinaja, da bi na sastanku Evropskog saveta krajem novembra, Nemačka mogla da „pogura“ pitanje vizne liberalizacije za Kosovo, šefica Kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova nije potvrdila.

„Potpuno razumem očekivanja Kosova od vizne liberalizacije. Proces je dug i složen a sve evropske institucije su u nekoj fazi uključene“, rekla je Apostolova za Teljegrafi.

Apostolova je dalje dodala da bi Kosovo trebalo da pokaže „kontinuirane napore u oblasti vladavine prava, migracija i bezbednosti kako bi se pripremio pozitivan kontekst za konačnu odluku zemalja članica EU“, prenosi prištinska Gazeta Express.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.