Vlada obavestila EU za nezakonito mešanje Srbije na Kosovu

(Tekst je preveden sa albanskog. Izvinjavamo se zbog mogućih grešaka u prevodu.)
 
Vlada Kosova juče je zvanično obavestila Evropsku uniju o nastavku nezakonitog uplitanja Srbije na Kosovu i kršenje Sporazuma iz Brisela o normalizaciji, a zbog odluke produženja postojanja paralelnih struktura u opštini Štrpce i nezakonito imenovanje načelnika te opštine, koji je i novoizabrani predsednik opštine. 
 
U pismu je ministarka Edita Tahiri, a koje je uputila Evropskoj uniji, odnosno Fernandu Đentiliniju, zatražila od EU da preduzme sve mere da zaustavi Srbiju da se meša u paralelne strukture na Kosovu, dodajući da Srbija nastavlja da krši Briselski sporazum o normalizaciji odnosa između dve zemlje, EU garancije Srbije i Kosova, stvaranjući ilegalne srpske institucije na Kosovu.
 
U ovom slučaju, Tahiri je ponovila da "Srbija nastavlja sa održavanjem paralelnih struktura u četiri severne opštine, a za koje Vlada Kosova neprekidno obaveštava Evropsku uniju, uključujući i izveštaj o primeni sporazuma u Briselu koji će poslati Evropskoj uniji u oktobru 2014. "
 
U tom pismu, Tahiri je ponovo opisala destruktivnu situaciju u ovim opštinama:
 
"Ranije, 2014, Vlada Srbije, usvojila je odluku prema kojoj će Aleksandar Spirić obavljati dužnosti kao predsednik takozvanog 'Privremenog organa opštine Mitrovica,' dok su imenovani članovi ovog tela: Dragiša Vlašković, Dragan Radisavljević i Ninoslav Đerić. Predsednik nelegalnog organa za Zvečan je Vučina Janković (koji je izabran za gradonačelnika Zvečana na lokalnim izborima Republike Kosovo, 3. novembra 2013.) i članovi: Dragan Nedeljković, Ivan Todosijević, Siniša Milosavljević, Milivoje Galjak i Miodrag Acić, takođe 2013. Vlada Srbije je imenovala za predsednika nelegalnog organa opštine Leposavić, Dragana Jablanovića, (koji je izabran za gradonačelnika Leposavića na lokalnim izborima Republike Kosovo, 3. novembra 2013.), a imenovani su i sledeći članovi: Dobrivoj Đurđević, Zoran Todić, Marko Kuzmanović i Radoš Mihajlović. Za gradonačelnika Zubinog Potoka ovog ilegalnog organa, Stevan Vulović, (koji je izabran za gradonačelnika Zubinog Potoka na lokalnim izborima Republike Kosovo, 3. novembra 2013. godine) i članovi su Nemanja Jakšić, Dragiša Jovanović, Bojan Perović i Latinka Utvić."
 
Vlada Kosova smatra da ove akcije, koje imaju za cilj rušenje brojnih uspeha koji su postignuti u procesu dijaloga u Briselu, radi normalizacije međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije, podrivaju mir i stabilnost u regionu i u suštini su dekstruktivne za Srbiju.
 
"Ilegalne intervencije Srbije na Kosovu stvaraju tenzije i nestabilnost. Ove akcije nisu u skladu sa duhom dobrog susedstva sa Evropskom unijom i regionalne stabilnosti i u stvari predstavljaju očajnički pokušaj Srbije da spreči demokratski legitimitet i rad izabranih gradonačelnika, koji su u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Kosovo," saopšteno je u reakciji Vlade.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.