Vlada nema zvanično saopštenje o "zamrzavanju Srpske"

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Vlasti u Prištini kažu da nisu dobili "nikakav zvaničan dokument od partnera u vladajućoj koaliciji – Srpske liste" o "odluci" da, kako kažu, "zamrznu učešće u institucijama u zemlji".

Zamenik ministra za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, Bajram Gecaj, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da "ne postoji zvanična indikacija koraka Srpske liste" koja je objavljena tokom dana u lokalnim medijima.

"Videćemo šta će se dešavati sutra, da li ćemo dobiti zvanično upozorenje za ovo. Ono što sada vidimo u medijima jeste da su rekli da će zamrznuti odnose sa kosovskim institucijama. Ako je to istina, trebalo bi da nešto napismeno od njih dobijemo, a onda ćemo sesti i razgovarati i videti kako da to pitanje rešavamo," kaže za Radio Slobodna Evropa Bajram Gecaj, zamenik ministra za lokalnu samoupravu Vlade Kosova.

Izjava Gecaja usledila je nakon odluke potpredsednika Branimira Stojanovića i dva srpska ministra u Vladi iz redova Srpske liste da "zamrznu" svoje učešće u radu Vlade Kosova, međuvladinim komisijama i drugim državnim organima, procenjujući da bi "učešće u njima bilo samo formalno i bez suštine", navodi se u zajedničkom saopštenju vladinih zvaničnika.

"Ne možemo da prihvatimo da albanske partije na vlasti našim učešćem 'igraju' ulogu demokratije. Naše angažovanje biće sprovedeno pre svega u aktivnostima koje će poboljšati život srpskih građana na Kosovu," navodi se u zajedničkom saopštenju.

U saopštenju potpredsednika Vlade i srpskih ministara u vladi Kosova navodi se da je "Vlada sprečila njihovo učešće u procesu donošenja odluka o temama koje su od vitalnog značaja za položaj srpskog naroda".

"Onemogućeno nam je pravo da učestvujemo u rešavanju sudbine Trepče i mnogim drugim odlukama, koalicioni sporazum je prekršen i Srpska lista je ukazala da ne vidimo sebe kao deo koalicione vlade," navodi se u saopštenju.

U nedelju su pripadnici Srpske liste u Skupštini Kosova ukazali kroz saopštenje da su zamrzli svoje učešće u Skupštini. Oni su naveli da "u ime interesa srpskog naroda i demokratije sa gnušanjem odbacuju političko i pravno nasilje kosovskog parlamenta" po pitanju Trepče.

Srpski poslanici su u saopštenju naveli da "ne priznaju nikakvu odluku po pitanju Trepče, koja je doneta bez dogovora sa političkim predstavnicima Srba".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.