Vlada Kosova ukinula odluku o eksproprijaciji Brezovice

Kosovska vlada koju predvodi Ramuš Haradinaj ukinula je danas odluku o eksproprijaciji nepokretne imovine, a u javnom interesu, koja je bila predmet realizacije projekta turističkog centra na Brezovici, pošto je ovaj projekat propao, saopštila je ova vlada nakon što je održala četvrtu redovnu sednicu u Prištini. 

Kosovska agencija za privatizaciju uvrstila je JP Ski Brezovica 2010. godine u plan za privatizaciju. Prištinska Vlada je potom pokrenula postupak eksproprijacije sa namerom da eksproprisano zemljište izda u zakup stranom investitoru na period od 99 godina. 

Gradonačelnik opštine Štrpce, Bratislav Nikolić  je  potom, 14. aprila 2015., u svojoj opštini izložio tzv. master plan za razvoj Ski centra Brezovica, da bi nakon toga, kosovsko ministarstvo trgovine i konzorcijum "MDP Consulting – Compagnie des Alpes" i zvanično potpisali ugovor o izgradnji turističkog centra Brezovica. 

"Čitav proces protekao je transparentno. Najpre je Evropska komisija angažovala specijalizovanu kuću, a potom je USAID angažovao renomiranu kuću Dilojd da obavi ovaj posao. Od četiri firme pobedio je na kraju francuski konzorcijum Di Alpe koji će u Brezovicu uložiti 410 miliona evra i otvoriti 3.000 radnih mesta," objasnio je tada Nikolić. 

Iako je Bratislav Nikolić tada naveo da nije u pitanju privatizacija ovog ski centra, već koncesija, lokalna javnost u Štrpcu je još tada potpisivanje ugovora kosovskog ministarstva i francuskog konzorcijuma doživela kao privatizaciju društvene imovine Srbije. 

Anketni odbor upozorio na privatizaciju 

Anketni odbor za Kosovo i Metohiju srpskog parlamenta je 2014. godine, upozoravajući na neregularnosti u Ski centru Brezovica, upozorio Vladu Srbije i na moguć "nedopustiv način" privatizacije ovog preduzeća, navodeći i da Vlada Srbije treba u pregovorima sa Prištinom da spreči planiranu privatizaciju od strane kosovskih institucija.

O Ski centru 

JP Ski centar Brezovica d.o.o u svom sastavu ima tri hotela, tri restorana, pet žičara, pet ski liftova, uređeno skijalište na preko 230 hektara, zapošljavalo je 190 radnika i bio je oslonac ekonomskog razvoja i održivog opstanka srpskog stanovništva u opštini Štrpce. Odlukom Vlade Srbije 27. decembra 2007. godine ovo preduzeće formirano je kao deoničarsko društvo

Kompanija za finansijski inžinjering, trgovinu i usluge "Fond Inex Inerexport" podnela je u oktobru iste godine žalbu Vrhovnom sudu u Prištini, zahtevajući da u celosti poništi van snage konačnu odluku Vlade Kosova o eksproprijaciji nepokretnosti u vlasništvu Inex-a na Brezovici.

Tada je Vlada Srbije na vanrednoj sednici upozorila potencijalne investitore da je Ski centar "Brezovica" na teritoriji "AP Kosovo i Metohija u vlasništvu Republike Srbije". Ona je tada utvrdila Zaključak kojim je usvojen tekst oglasa i navedeno je da je odluka o eksproprijaciji ovog kompleksa, koju su donele kosovske institucije, protivzakonita.

Međutim, konzorcijum, na čelu sa francuskom kompanijom (“MDP Consulting – Compagnie des Alpes”) – do sredine juna 2016. nije ispunio finansijske zahteve i obezbedio 163 miliona evra za projekat Brezovica. Iako je tadašnja ministarka trgovine i industrije, Hikmete Bajrami, navela i da postoji "plan B", i da će imati rešenje, projekat nije spoveden. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.