CIK vraća u trku kandidate kojima su oduzeti sertifikati

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Centralna izborna komisija vratila je u trku 87 kandidata za lokalne izbore, 22. oktobra, kojima su oduzeti sertifikati, uključujući i Zafira Berišu, kandidata za gradonačelnika Prizrena. 

CIK je ovu odluku doneo nakon što je Vrhovni sud odbacio odluku o oduzimanju sertifikata 87 kandidata za gradonačelnika i skupštine opština koji su u poslednje tri godine bili pravosnažno osuđeni, javlja Kljan Kosova. 

KoSSev: Reagovala ambasada SAD

Na ovu odluku CIK-a reagovala je ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Odluku, kako navode, razumeju, ali i dodaju: 

"Ipak, žalimo što je rezultat te odluke da se uzoran posao CIK-a i panela Izborne komisije za molbe i žalbe poništi kako bi sproveli zabranu prema Zakonu o izborima za kandidate koji su osuđeni za krivično delo. Nastavljamo da podržavamo duh i nameru te odredbe Zakona o izborima. Pozivamo relevantne državne institucije da isprave bilo kakvu pravnu dvosmislenost u ovoj odredbi pre sledećeg izbornog kruga na Kosovu. Verujemo da birači traže kandidate bez mrlje kriminala."

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.