Gradonačelnik Klokota o večerašnjem protestu: "Sada ne odgovaram na pitanja, tako mi se hoće"

Opština Vitina u sistemu Republike Srbije, u Vrbovcu – ne radi od srede. Zgradu opštine blokiraju građani, pristalice GI Aktivna Građanska inicijativa i kandidati za odbornike, zbog toga što predstavnici ove lokalne samouprave navodno "vrše svakodnevnu torturu, prete, ucenjuju i daju otkaze zaposlenima" koji ne podržavaju Srpsku listu, ili se nalaze na drugim izbornim listama. Do sada je troje njih dobilo otkaze, odnosno ne rade više u srpskim institucijama, uključujući i samu opštinu, a za šta okupljeni tvrde da je usledilo po političkoj osnovi. Treća je noć protesta. Iako je noć uoči vikenda, upravo su večeras dobili, kako navode, informaciju da bi moglo da dođe "do nasilnog pokušaja ulaska" u ovu opštinsku zgradu. O tome su, tvrde, obavestili policiju. Ove informacije za naš portal večeras je izneo nekadašnji radnik opštine Vitina i predsednik GI Aktivna Građanska inicijativa, Goran Marinković. Okupljeni učesnici protesta žele da razgovaraju sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali im se još uvek niko nije obratio. Navode smo pokušali da proverimo kod gradonačelnika opštine Klokot-Vrbovac u kosovskom sistemu, inače i člana Privremenog organa opštine Vitina u srpskom sistemu Srećka Spasića. Upravo njega optužuju za vršenje pritiska. Spasić nije želeo da odgovara "u kasne sate", jer novinari, kako je rekao, "ne zovu noću", zatraživši da ga pozovemo ujutru. "Sada ne odgovaram na pitanja. Zato, što mi se tako hoće," rekao nam je večeras. Obratili smo se i Kancelariji za Kosovo i Metohiju sa čijim predstavnicima učesnici protesta već treći dan zahtevaju da razgovaraju. Od službe za saradnju sa medijima ove kancelarije pisanim putem zatražili smo komentar, kao i to sa kakvim informacijama oni raspolažu. Do objavljivanja vesti nismo dobili odgovor.

U ovim trenucima ispred zgrade opštine Vitina u Vrbovcu nalazi se do šezdesetak građana, objašnjava Marinković, koji je sam početkom nedelje dobio rešenje o prekidu radnog odnosa u ovoj opštini, jer, tvrdi, podržava listu Aktivne građanske inicijative. 

"Nas je ovde oko šezdesetak. Protest smo započeli u sredu. Po ceo dan i celu noć smo pred opštinom i ona ne radi već tri dana. Tražimo da se vratimo na posao. Imamo informaciju da će večeras pokušati nasilno da prekinu protest i uđu u zgradu opštine, ali mi to nećemo dozvoliti," dodaje. 

Na pitanje sa kim su razgovarali tokom tri dana koliko se održava protest u Vrbovcu, Marinković kaže:

"Ni sa kim. Niko nas nije kontaktirao. Probali smo da stupimo u kontakt, ali nam se niko ne javlja, a mi nećemo da razgovaramo sa predstavnicima opštine. Tražimo da iz Kancelarije (za KiM, prim. red.) da dođu."

Spasić: Novinari ne zovu noću, zovi me ujutru 

KoSSev večeras u kratkom telefonskom razgovoru sa gradonačelnikom Klokota Srećkom Spasićem nije uspeo da dobije informacije i komentar u vezi sa večerašnjim, ali i višednevnim dešavanjima u ovoj opštini i pred opštinskom zgradom, kao i to šta će opština da uradi kako bi normalno nastavila sa radom. Požalio se da ga pozivamo u kasne sate, jer novinari "ne zovu noću" i zatražio da ga pozovemo ujutru jer "sada ne odgovara na pitanja".

Evo šta je Spasić rekao večeras:

"Zoveš me u ove kasne sate sad u vezi toga. Pozovi sutra ujutru. Sada ne odgovaram na pitanja."

Zašto?

"Zato. Što mi se tako hoće."

Zato što Vam se tako hoće?

"Da. Baš tako."

Da li je to način na koji bi trebalo da razgovarate sa novinarkom?

"Odakle znam da si ti novinarka i novinari ne zovu noću."

Meni je jako žao što tako mislite, ali novinar poziva kada god za to postoji potreba, a upravo sam Vam se predstavila i imenom i prezimenom.

Doviđenja.

Hvala.

Srpska lista je u jučerašnjem saopštenju, protest u Vrbovcu okarakterisala kao "politički", a koji se odvija "sa ciljem političke promocije anonimnih pojedinaca pred lokalne izbore". 

Šta se u proteklim danima dešavalo u Klokotu, odnosno Vitini, čitajte u vestima: 

Srpska: Skandalozno ponašanje novinara RTK2; RTK2: Još jedan vid pritiska, dozvolite da radimo svoj posao

Građani blokirali zgradu opštine Vitina

Apel srpskom predsedniku, Tužilaštvu i stranim ambasadama: Zaštite nas od pritisakaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.