Vlada Kosova pozvala predstavnike svih stranaka u Skupštini da budu deo pregovaračke delegacije

Šef prištinske delegacije za tehnički dijalog sa Beogradom i savetnik kosovskog premijera, Avni Arifi, pozvao je predstavnike političkih partija "svih političkih entiteta" u skupštini Kosova da se pridruže ovoj pregovaračkoj delegaciji, saopšteno je iz kosovske skupštine. Poziv je uputio tokom današnjeg izveštavanja pred Odborom za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije. 

Sveobuhvatna uključenost bi bila veoma pozitivna i doprinela bi transparentnijem dijalogu, naveo je Arifi.

Kosovskim poslanicima je takođe objasnio da se na predstojećim razgovorima u Briselu, kako je ranije potvrđeno i iz EU, očekuju razgovori o postignutim sporazumima, te da se o novim sporazumima neće razgovarati.

"Mi ne idemo u Brisel zbog novih pitanja, već zbog postojećih. Ova vlada ne prihvata Asocijaciju (ZSO) koja sadrži ustavne prekršaje," naveo je Arifi, prenosi Klan Kosova, te dodao:

"Neće biti novih sporazuma bez sprovođenja starih sporazuma i uzajamnog priznanja. Cilj ovog dijaloga je normalizacija odnosa Kosovo-Srbija i ova normalizacija se ne može dogoditi bez uzajamnog priznanja."

Predsedavajuća ovog odbora, Vjosa Osmani, pitala je Arifija i da li postoji odluka vlade o tome ko je politički lider dijaloga u Briselu, prenosi Koha.

Arifi je, sa druge strane, rekao da je on imenovan samo za lidera tehničkog dijaloga i da Vlada Kosova nema odluku o tome da predsednik Kosova Hašim Tači vodi politički deo dijaloga, naveo je isti portal.

Tehnički dijalog u Briselu nastavlja se 26. februara. Prethodno je započet 16. januara, ali je beogradska delegacija, na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Markom Đurićem, odlučila da ove razgovore prekine zbog ubistva Olivera Ivanovića. Tehnički dijalog nije vođen duže od godinu dana. 


Pročitajte još: 

Đurić: Obavestili smo Brisel da smo spremni za nastavak dijaloga


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.