EULEX preneo slučaj Azema Sulje na kosovske sudije

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog) 

EULEX je u utorak odlučio da se njihove sudije povuku iz panela u jednom od glavnih slučajeva na Kosovu u koji je uključen bivši komandant OVK-a i bivši poslanik Azem Sulja, ostavljajući tako suđenje lokalnim sudijama. U ovom slučaju sudilo je mešovito sudsko veće EULEX-ovih i lokalnih sudija.

Dve godine nakon hapšenja i podizanja optužnice protiv Azema Sulje i 21 osobe osumnjičene za organizovani kriminal, pranje novca i eksproprijaciju zemljišta u društvenoj svojini u blizini Prištine, rukovodstvo EULEX-a odlučilo je da povuče svoje sudije iz veća koje se bavi ovim predmetom.

Sudija EULEX-a, Petko Petkov, koji je predsedavao većem, prekinuo je saslušanje u utorak, saopštivši da je EULEX slučaj predao i da je dodeljen lokalnim sudijama.

"Pre ulaska u sudnicu dobili smo informaciju da je rukovodstvo misije EULEX donelo odluku da se predmet prenese na lokalne sudije. Nakon ove odluke, sva zakazana sudska saslušanja biće otkazana," rekao je Petkov.

Ali tužilac u ovom slučaju, koji je iz misije EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), Danilo Cicareli, kritikovao je misiju EU koja će juna 2018. okončati svoj trenutni mandat.

"Odbacujem odluku. To je nepravedno. Takvu odluku može da donese samo predsednik sudija EULEX-a, a ne rukovodstvo EULEX-a," rekao je Cicareli. Rekao je i da se predmet ne može preneti na lokalne sudije nakon gotovo dve godine postupka.

Suđenje Azemu Sulji i još 21 optuženom počelo je decembra 2017. godine. Međutim, nijedno saslušanje nije održano na regularan način, nakon što su u većini slučajeva ročišta bila odložena zbog odsustva ili optuženih, ili njihovih advokata odbrane.

Optužnicu u predmetu "Zemlja" podigao je 2016. godine tužilac EULEX-a u okviru Specijalnog tužilaštva Kosova.

Azem Sulja je glavno-optuženi za ovaj slučaj i osumnjičen je da je predvodio organizovanu kriminalnu grupu koja se bavila pranjem novca i nezakonitom eksproprijacijom društvenog zemljišta u blizini Prištine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.