Vjosa Osmani imenovala 29 sudija; SSK: Biće raspoređeni u osnovne sudove

FOTO: Kabinet kosovske predsednice

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, imenovala je danas 29 sudija, na predlog Sudskog saveta Kosova.

Oni su, kako je saopšteno iz kabineta kosovske predsednice, imenovani na „početni mandat“.

Danas je održana i ceremonija polaganja zakletve, na kojoj su se nove sudije zaklele da će:

„Ostati verni Ustavu Republike Kosovo, zakonima na snazi, poštovati pravila profesionalne etike i obavljati svoje dužnosti verno, nezavisno, profesionalno i nepristrasno“.

Osmani im je poručila da pravosudni sistem treba da bude nezavisan, pravičan, nepristrasan, te da svim građanima treba da obezbedi jednak pristup pravdi.

U saopštenju kabineta kosovske predsednice nema informacija o tome gde će nove sudije biti raspoređene.

U međuvremenu se oglasio i Sudski savet Kosova.

Naveli su da su nove sudije imenovane sa početnim mandatom od tri godine i da će biti raspoređene u osnovne sudove na Kosovu, ali bez preciziranja i u koje konkretno.

Podsetimo, Osnovni sud u severnom delu Mitrovice od novembra meseca prošle godine radi smanjenim kapacitetom, a nakon što su Srbi sa Severa napustili kosovske institucije.

Ostavke je tada dalo, prema podacima Sudskog Saveta Kosova, 144 radnika, od čega 25 sudija.

Upravo zbog toga, SSK je odlučio krajem februara da 83 predmeta iz Osnovnog suda u Mitrovici budu prebačeni u druge Osnovne sudove na Kosovu, odnosno, kako je tada prenela Zakletva za pravdu, u Peć, Prizren, Đakovicu, Uroševac i Gnjilane.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.