Kurti ukinuo odluku o imenovanju članova odbora koje je imenovala Hotijeva vlada

Sastanak kosovske vlade
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je da je imenovan novi odbor Odbora regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije. Kaže da je prethodna odluka vlade Hotija ukinuta. Razlog tome je neispunjavanje rodne kvote.

Ovo je ceo post:

„Dve odluke koje smo danas doneli na devetom sastanku vlade bile su uzajamno povezane. One se odnose na Odbor regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPC). Prvo smo poništili odluku prethodne vlade za predlog upućen Skupštini sa imenima kandidata za predsednika i članove ovog odbora 7.12.2020.

Preliminarna odluka je ukinuta jer sastav odbora nije poštovao potrebnu rodnu kvotu, koja je definisana Zakonom o ravnopravnosti polova. Od pet predloženih članova, samo je jedna bila žena.

Na kraju sastanka ministarka ekonomije, gospođa Artane Rizvanoli (Rizvanolli), dala je predlog za novi privremeni odbor RAEPC-a, koji poštuje i ispunjava ovu kvotu. Budući da se o imenima iz prethodne vlade nije glasalo tokom poslednjeg zakonodavnog tela, odbor RAEPC-a ostao je bez mandata skoro pet meseci. Spisak koji je danas odobrio naš vladin kabinet i koji će biti upućen Skupštini čine: Nazim Rahimi (Rrahimi) – predsedavajući, Ljulje (Lule) Ahmedi – član, Škumbin (Shkumbin) Hamiti – član, Rezarta (Rrezarta) Duraku Rizaj – član i Arijan Ćoroli (Qorrolli) – član. Dobar posao se obavlja samo kada su i žene aktivne u procesima donošenja odluka, odnosno tek kada se okupimo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.