Predsednici kosovskih opština zahtevaju skraćenje druge faze mera u borbi protiv COVID-19

Policijski čas u Kosovskoj Mitrovici
FOTO: KoSSev/Policijski čas u Kosovskoj Mitrovici

Asocijacija kosovskih opština, zatražila je da se preispitaju mere u skladu sa situacijom, koju ocenjuju pozitivnom i da se u skladu sa tim skrati druga faza ubalažavanja mera u borbi protiv COVID-19 koja je otpočela 18. maja- a koju je obeležio ekonomski pad, prenosi Koha.

„Predsednici zahtevaju da se mere preispitaju samo u skladu sa situacijom, koja se ocenjuje kao pozitivna. S tim u vezi, na osnovu principa i trenutne ekonomske situacije, sa tendencijom značajnog ekonomskog pada, smatramo da bi drugu fazu trebalo preispitati i skratiti. Ekonomski gubici već mogu biti ogromni“, navodi se u saopštenju ove asocijacije.

Asocijacija kosovskih opština najavila je da će se zbog situacije sa pandemijom COVID-19, prihodi opštine smanjiti i da će nastavkom druge faze biti oštećena i privatna preduzeća.

Olakšavanjem mera, građani će početi da plaćaju obaveze opštinama, što će povećati naplatu sopstvenih prihoda, dodaju.

Sa druge strane, opštinski budžeti se sastoje od grantova, centralnih kapitalnih investicija i sopstvenih prihoda.

„Glavni prihodi sopstvenih izvora opština sastoje se od poreza na imovinu, građevinske dozvole i opštinskih taksi. Ti su prihodi značajno opali i ako se nastavi sa drugom fazom, prvo će biti oštećena preduzeća koja za jedan dan koji ne rade imaju značajne finansijske gubitke, ali će i opštinski budžeti pretrpeti štetu zbog nemogućnosti poslovanja preduzeća“, navodi se dalje u saopštenju.

Sredstva prikupljena iz ovih prihoda će biti uložena u projekte koji će poboljšati život građana, zaključili su iz ove asocijacije.

Krajem aprila, vršilac dužnosti ministra zdravlja u kosovskoj vladi, Arben Vitia, saopštio je tada da će se započeti sa procesom ublažavanja mera kroz tri faze.

Druga faza ublažavanja mera počela je 18. maja i predviđeno je da traje do 02. juna. Osim dodatnog sata za slobodno kretanje, ova faza podrazumeva i popuštanje mera za rad privrede.

Tako su od 18. maja otvoreni frizerski saloni, stomatološke i fizioterapeutske radnje, kol centri, trgovine, pijace, usluga dostave hrane, železnički prevoz, gradski i međugradski prevoz – uz posebne dozvole, galerije i muzeji.

Ipak, s obzirom na to da pandemija i dalje traje, kretanje građana je i dalje ograničeno, dva puta dnevno po dva sata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.