Ljumir Abdidžiku ponovo izabran za predsednika LDK

Ljumir Abdidžiku
FOTO: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Izborna skupština Demokratskog saveza Kosova, izabrala je Ljumira Abdidžikua (Lumir Abdixhiku) za predsednika stranke na mandat od 4 godine.

Abdidžiku je imenovan glasovima delegata i to jednoglasno.

Nakon što je ponovo izabran za predsednika stranke, Abdidžiku je rekao da će ovu dužnost obavljati sa „rugovističkim ponašanjem“.

„Hvala svima na ovoj izuzetnoj časti i odgovornosti koju ste mi danas ukazali… Ovu dužnost i odgovornost vršiću sa rugovističkim ponašanjem, u verovanje u LDK, u verovanje u naše članstvo”, dodao je on.

Abdidžiku je ponovo izabran za predsednika LDK posle prvog mandata na oko dve i po godine, kada je nasledio Isu Mustafu.

Na nedeljnoj izbornoj skupštini bilo je i nezadovoljstva, jer članu LDK, Fatonu Bisljimiju (Faton Bislimi) nije odobrena kandidatura za predsednika stranke.

Nije mu data reč tokom zasedanja skupštine. Bisljimi je naglasio da je odluka protiv njega suprotna statutu.

„Današnja odluka da se ne dozvoli kandidatura je, prema mom mišljenju, suprotna statutu“, ali prema njegovim rečima „to ne znači da ona onemogućava nastavak rada u korist LDK i građana Kosova“.

Na poslednjim parlamentarnim izborima 2021. godine na Kosovu, LDK je zauzela treće mesto, čime je ostala u opoziciji posle PDK, nakon što je na izborima pobedio pokret Samoopredeljenje sa preko 50 odsto glasova.

LDK je ranije bila u vladi sa LVV-om, do 2020. godine, kada je putem glasanja o nepoverenju koje je pokrenula sama LDK, srušena njihova zajednička vlada sa premijerom Aljbinom Kurtijem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.