Vinogradari u Velikoj Hoči zadovoljni ovogodišnjim rodom

Grožđe
Foto: RTK2

Vinogradari u Velikoj Hoči iščekuju predstojeću berbu, koja, kako kažu, počinje oko 20 septembra, a završava se polovinom oktobra u zavisnosti od sorte koje uzgajaju u ovom kraju. U odnosu na prethodnu godinu, ova godina je po rečima vinogradara, uprkos kišovitom periodu, drastično bolja.

Igor Večević, koji se već godinama uspešno bavi vinogradarstvom, ističe da je ovogodišnji rod bolji u odnosu na prethodnu godinu, i da će prve čokote obrati polovinom septembra.

„Neke sorte se ranije beru neke kasnije. Mi vršimo kupažu ovih ranih sorti grožđa, a to su Game od kojih pravimo crvena vina i sortu Vranac, to su sorte koje se ranije beru, a očekujemo i još jednu kupažu vina Merloa i Kabernea, to su sorte koje se kasnije beru, krajem oktobra. Ove godine u odnosu na prošlu godinu koja je bila slabija očekujemo bolji kvalitet i bolji rod grožđa“, kaže Igor Večević iz Velike Hoče.

„Što se tiče ovogodišnjeg roda za nijansu je bolji nego prošle godine, međutim vremenski uslovi su bili vrlo loši, bilo je dosta kiše, tako da smo koliko toliko prskali vinograde, a što se tiče berbe ja se nadam da će biti oko 20 septembra“, ističe Žika Večević iz Velike Hoče.

Zadovoljni su i kvalitetom zrna, pa se nadaju i dobrom vinu, koje će naći svoje mesto na tržištu.

„Grožđe je zdravo, ima do sto sunčanih dana i ima sve predispozicije i parametre da vina budu visokog kvaliteta i da se dobro plasiraju na tržištu. Mogu da se pohvalim da su naša vina već prepoznatljiva na našem tržištu, na području Kosova, Mitrovice, Leposavića, pa i šire, Kraljeva i Beograda“, kaže Igor Večević.

Orahovački kraj je čuven po svojim vinogradima, a uoči berbe se svake godine održava Art sort sajam koji proizvođačima omogućava da izlože svoja vina i rakije.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.