Al Jazeera: Izjava o gradnji zida prema Albaniji i Kosovu ponizila Albance

medojevic_reuters
FOTO: Reuters

Izjavama o podizanju zida prema Kosovu i Albaniji, čelnik crnogorskog Pokreta za promene, Nebojša Medojević, ponizio je najviše one albanske stranke i deo Albanaca koji su nekad podržavali njegovu politiku, ocenili su predstavnici stranaka albanske manjine u Crnoj Gori, prenosi Fonet.

Medojević je nedavno rekao da bi „Demokratski front, kada dođe na vlast, zbog narko klanova bio spreman da podigne zid između Crne Gore, Kosova i Albanije“.

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista, Nikola Gegaj, rekao je „Pobjedi“ da Medojevićevi stavovi „predstavljaju manir ekstremnih političara koji raspiruju versku mržnju i međudržavnu netrpeljivost“.

Čelnik Pokreta za promene je na Fejsbuku nazvao Kosovo, koje je priznala Crna Gora, „privremeno okupiranom srpskom teritorijom“ što je, kako je rekao Gegaj, „veoma žalosno“.

Đeka: Šokantno i prosto neverovatno

„Žalosno je da neko ko je davno imao značajnu podršku Albanaca u Crnoj Gori tako pežorativno govori o Albancima, a državu Kosovo naziva lažnom državom i okupiranom teritorijom Srbije“, rekao je Gegaj.

Prema njegovim rečima, „Medojević pokušava da unese kod građana Crne Gore nacionalnu mržnju – srećom bezuspešno“.

Predsednik Demokratske partije, Fatmir Đeka, ujedno i nekadašnji načelnik opštine Ulcinj, šokiran je stavovima jednog od čelnika Demokratskog fronta.

„Šokantno. Prosto nevjerovatno. U vreme otvorenih granica da neko nešto ovako izgovori u žaru političke borbe to je neshvatljivo, a kamoli da to još i napiše“, kaže Đeka.

Medojević reakcije smatra paranoičnim

Medojević je kasnije objasnio svoju izjavu, navodeći kako se „zid prema Kosovu i Albaniji ne bi podizao ni zbog albanskog, ni zbog crnogorskog naroda, već isključivo protiv crnogorske i albanske mafije koja je granicu pretvorila u Eldorado za šverc“.

Prema njegovim rečima, „sasvim je očekivana paranoična reakcija raznih struktura u Crnoj Gori“ na njegovu izjavu da „zbog zaštite bezbednosti države i građana trebalo bi vratiti vojsku na granicu sa Kosovom i Albanijom i izgraditi zaštitni zid“, prenosi Radio televizija Crne Gore.

„Vraćanje vojske na granicu, modernizacija i primena savremenih video i satelitskih tehnologija i izgradnja zaštitnog zida biće prepreke samo mafiji. Pošteni narod, građani, preduzetnici, turisti, poljoprivredni proizvođači će se osećati bezbednije i više prelaziti granicu koja je bezbedna i pod kontrolom države, a ne mafije“, tvrdi Medojević.

Medojević: Režim zavisan od švercerskih klanova na Kosovu i Albaniji

Al Jazeera Balkans

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.